16.2.22

Αίγυπτος: Νέα ευρήματα στη Νεκρόπολη της Σακκάρα


Στο αιγυπτιακό χωριό Σακκάρα, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει τον ταφικό ναό της Βασίλισσας Ναραάτ, συζύγου του Βασιλιά Τέτι, της εποχής του «παλαιού βασιλείου», πριν περίπου 4,5 χιλιάδες χρόνια. 

Αυτή η ανακάλυψη ξαναγράφει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της περιοχής, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο ναός ανακαλύφθηκε από μια κοινή ομάδα ειδικών από τις αιγυπτιακές αποστολές του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και του Κέντρου Αιγυπτολογίας στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Μέρος του ναού της συζύγου του βασιλιά Τέτι, του πρώτου των Φαραώ της 6ης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου, που κυβέρνησε περίπου το 2347-2337 π.Χ., βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Όμως οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να φτάσουν στους πολυάριθμους υπόγειους χώρους μόνο τώρα.


Οι αρχαιολόγοι, έφεραν στο φως 52 στοές με βάθος από 10 έως 12 μέτρα, στα οποία  είχαν τοποθετηθεί 50 ξύλινοι σαρκοφάγοι από την εποχή του Νέου Βασιλείου (XVI-XI αιώνες π.Χ.). 

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν ταφές αυτής της περιόδου στην περιοχή Σακκάρα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής.

Στις στοές, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μεγάλο αριθμό αντικειμένων και αγαλμάτων θεών που λατρεύονταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους εκείνη την εποχή.

«Αυτή η ανακάλυψη μαρτυρεί το γεγονός ότι η Σακκάρα χρησίμευσε ως νεκρόπολη όχι μόνο στις αρχές, αλλά και σε μεταγενέστερη εποχή, κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου», εξήγησε ο υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, όπως δημοσιεύει το TASS.

Το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στο Κάιρο σε μια αρχαία νεκρόπολη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν εξήντα σαρκοφάγους, οι οποίες διατηρούνται τέλεια, παρά το γεγονός ότι ήταν άνω των 2000 ετών.

 Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Δρ. Ζάχι Χαουάς, στο βιβλίο του «100 Συναρπαστικά Γεγονότα για τις Ζωές των Φαραώ», λέει ότι η Σακκάρα ήταν το νεκροταφείο της πρωτεύουσας, Μέμφις, και θεωρείται ένα ανοιχτό βιβλίο του οποίου οι σελίδες αφηγούνται την ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Είναι το μοναδικό νεκροταφείο σε όλη την Αίγυπτο που περιλαμβάνει τάφους από την αρχή της αιγυπτιακής ιστορίας μέχρι το τέλος της και περιέχει επίσης ίχνη της ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και τάφους γεμάτους με αντικείμενα και μοναδικές έγχρωμες επιγραφές.

youm7.com

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: