16.2.22

Η σαρκοφάγος στην Αλικαρνασσό που άνοιξε μετά 2400 χρόνια


Αλικαρνασσός- Μικρά Ασία.

Προσωπικά αντικείμενα όπως περιδέραια και δαχτυλίδια μαζί με τους σκελετούς ενός άνδρα και μίας γυναίκας βρέθηκαν σε μια καλά διατηρημένη σαρκοφάγο που άνοιξε για πρώτη φορά στην Αλικαρνασσό.

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφής σε οικόπεδο στη γειτονία Γιοκούσμπασι της Αλικαρνασσού.  Οι εργασίες εκσκαφής στο οικόπεδο σταμάτησαν και ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία της Αλικαρνασσού.

Διαπιστώθηκε ότι η σαρκοφάγος ήταν ηλικίας 2.400 ετών.


Όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, στο άνοιγμα της σαρκοφάγου,  που έγινε την περασμένη χρονιά, διοργανώθηκε ειδική τελετή στην οποία  παρευρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ο οποίος στη συνέχεια έκανε δηλώσεις:

«Ανοίξαμε το κάλυμμα της σαρκοφάγου. Υπάρχουν σκελετοί  μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Διαπιστώθηκε ότι είναι ηλικίας 2.400 ετών. Θεωρείται ότι είναι από την  μητροπολιτική περιοχή της αρχαίας Αλικαρνασσού. Όπως είδαμε, ο τάφος δεν έχει συληθεί, δεν έχει υποστεί ζημιά. Το εσωτερικό της σαρκοφάγου δεν έχει επηρεαστεί ούτε από χτυπήματα ούτε από φυσικές  καταστροφές».



Σύμφωνα με τον ίδιο, κατόπιν σύστασης των αρχαιολόγων, η σαρκοφάγος προς το παρόν θα κλείσει.

«Θα την κλείσουμε προσωρινά. Θα φτιάξουμε μια σκηνή πάνω της για να την προστατεύσουμε από τον ήλιο. Στη συνέχεια, τα περιεχόμενα θα αφαιρεθούν σταδιακά. Πολλά  ήδη έχουν αφαιρεθεί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κάτω από τη σκόνη στο εσωτερικό της σαρκοφάγου υπάρχουν πολλά ακόμη αντικείμενα. Θα τα βρουν».

Πρόσθεσε ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές διάσωσης στην περιοχή θα μεταφερθούν στο μουσείο και θα εκτίθενται εκεί.

Αναφερόμενος στο αρχαιοελληνικό εύρημα δήλωσε ότι «είναι πολύ καλό αυτό για την Αλικαρνασσό, ειδικά για την τουριστική περίοδο, θα προσελκύσει πολλούς  ενδιαφερόμενους και ταξιδιώτες».

Arkeofili.com

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: