13.3.22

Χειρονομία από την Τουρκία στο Ισραήλ: Επιστρέφεται επιγραφή 2.700 ετών


 


Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε την μεταφορά της Επιγραφής του Σιλωάμ, που η χώρα του ήθελε εδώ και πολύ καιρό, στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στην εβραϊκή έκδοση Zman Yisrael , ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιγραφή του Σιλωάμ , ηλικίας 2.700 ετών , η οποία αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, θα επιστραφεί στο Ισραήλ. 

Το εν λόγω ιστορικό τεχνούργημα παρουσιάζεται ως απόδειξη της σήραγγας που έχτισε ο βασιλιάς Εζεκίας προς την Ιερουσαλήμ. 

Αυτή η κατασκευή σήραγγας θεωρείται σύμβολο του μακροχρόνιου δεσμού του Ισραήλ με την Ιερουσαλήμ.

Σε δημοσίευμα της 12ης Μαρτίου η Independent Türkçe, ανέφερε ότι το θέμα της επιγραφής του Σιλωάμ, που σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές εβραϊκές επιγραφές, ήρθε καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας αμβλύνθηκαν. 

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έφτασε στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου του Ισραήλ στην Τουρκία εδώ και 14 χρόνια.

Ο αξιωματούχος είπε ότι σε αντάλλαγμα για αυτή τη χειρονομία, το Ισραήλ προσφέρθηκε να στείλει ένα σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό τεχνούργημα, που φυλάσσεται επί του παρόντος σε μουσείο της χώρας, στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν και αυτή η χειρονομία δεν αναφέρθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Χέρτζογκ και Ερντογάν, κανονίστηκε μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών. Δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση από την Τουρκία σχετικά με την είδηση.

 

Το Ισραήλ πρόσφερε δύο ελέφαντες σε αντάλλαγμα για την επιγραφή


Το 2017, η τότε υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ  Μίρι Ρεγκέφ είπε στη μητροπολιτική δήμαρχο της Γκαζιαντέπ Φατμά Σαχίν, με την οποία συναντήθηκε ενώ βρισκόταν στην Τουρκία για έναν αγώνα μπάσκετ, ότι θα δωρίσουν δύο ελέφαντες στον ζωολογικό κήπο στο Γκαζιαντέπ σε αντάλλαγμα της επιγραφή στο Ισραήλ, αλλά η προσφορά απορρίφθηκε.

Η προσφορά ήρθε αφού η Σαχίν είπε ότι ήθελαν να αυξήσουν τον αριθμό, καθώς υπάρχει μόνο ένας ελέφαντας στον ζωολογικό κήπο.

Η επιγραφή 6 γραμμών στα Παλαιοεβραϊκά αφηγείται την ιστορία του ανοίγματος στοάς. Οι γραμμές έγραφαν:

 «Αυτές οι φωνές ήταν οι φωνές εκείνων που φώναζαν ο ένας στον άλλο. Επειδή η σήραγγα που άνοιξε από τον βορρά και τον νότο ενωνόταν εκεί, και η σήραγγα άνοιξε εκείνη την ημέρα. Όταν άνοιξε η σήραγγα, οι εργάτες και οι αξίνες τους συναντήθηκαν και από τις δύο πλευρές».

 

Το 2007, ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ζήτησε από τον συνάδελφό του Αμπντουλάχ Γκιούλ να δανειστεί το έργο για να εκτεθεί στους εορτασμούς της 70ης επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ. Αν και ο Γκιούλ έδωσε θετική απάντηση, το έργο παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των πολιτικών του Ισραήλ  προς την Γάζα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε το 1998 ότι  και άλλα έργα προσφέρθηκαν ως αντάλλαγμα για την  εβραϊκή επιγραφή.

halktv.com.tr

--

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: