26.4.22

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό του Διός στην αρχαία πόλη Πηλούσιον


Φωτογραφία: Egypt today.com

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνορωμαϊκό ναό του Δία στο Τελ ελ Φάραμα στο Βόρειο Σινά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτιστικών Μνημείων.

Οι ερευνητές βρήκαν ερείπια κτιρίων από κεραμικά και μαρμάρινους λίθους και σύμφωνα με αυτούς πρόκειται για την αρχαία πόλη Πηλούσιον ή λατινικά Pelusium.



 Το Πηλούσιον, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στο ανατολικότερο τμήμα του Δέλτα του Νείλου.

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της σημερινής πόλης Πορτ Σάιντ, όπου η διώρυγα του Σουέζ εισέρχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τελ ελ Φάραμα ξεκίνησαν το 1910 υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Αιγυπτιολόγου Ζαν Κλεντά.

Ανακάλυψε λιθόλιθους με επιγραφές που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ναού στην περιοχή, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βρει τον ίδιο τον ναό.

Μόλις τον περασμένο μήνα, περισσότερα από εκατό χρόνια αργότερα, μια ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων συνάντησε ογκόλιθους από κόκκινο γρανίτη από την πύλη εισόδου του Ναού του Διός Κασσίου.

Το όνομα «Κάσσιος» πιστεύεται ότι προήλθε από το όρος Κάσσιος (Jebel al Accra) στη Συρία, που ήταν τόπος λατρείας του αρχαίου Έλληνα θεού του ουρανού, των αστραπών και των κεραυνών.



 Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια φωτογραμμετρική μελέτη για να μάθουμε περισσότερα για την κατασκευή και την αρχιτεκτονική του αρχαίου ελληνικού ναού.

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: