28.4.22

Κεφάλι θεάς των Χαναναίων βρέθηκε στη Γάζα ενώ αγνοείται άγαλμα του Απόλλωνα


Η ανακάλυψη έγινε από έναν αγρότη που σκάλιζε το χωράφι του στο Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. 

Κάποιοι κάτοικοι της Γάζας σχολίασαν την ανακάλυψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδέοντας τη θεά με τον πόλεμο. 

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς μαχητικές ομάδες στη Γάζα είναι γνωστές εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός αγάλματος από ασβεστόλιθο είναι μια υπενθύμιση ότι η Λωρίδα της Γάζας ήταν κάποτε μέρος μιας σημαντικής εμπορικής οδού για τους αρχαίους πολιτισμούς, όπου υπήρχε κάποτε σημαντικός οικισμός των Χαναναίων.

Το κεφάλι έχει ύψος 22 εκατοστά και δείχνει καθαρά το πρόσωπο μιας θεάς που φορά ένα στέμμα φιδιού.

«Συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύτιμο πράγμα, αλλά δεν ήξερα ότι είχε τόσο μεγάλη αρχαιολογική αξία. Ευχαριστούμε τον Θεό και είμαστε περήφανοι που παραμείναμε στη γη μας στην Παλαιστίνη από την εποχή των Χαναναίων», είπε ο αγρότης.

Το άγαλμα της Anat, μιας από τις πιο διάσημες θεότητες των Χαναναίων, εκτίθεται τώρα στο  Κασρ αλ Μπάσα, ένα ιστορικό κτίριο που λειτουργεί ως ένα από τα λίγα μουσεία στη Γάζα.

«Το βρήκα τυχαία, ήταν λασπωμένο, το έπλυνα με νερό», πρόσθεσε ο αγρότης.

Ο Τζαμάλ Αμπού Ρίντα από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι το άγαλμα ήταν «ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες» και είχε αναλυθεί προσεκτικά. Είπε ότι έχει και μια πολιτική άποψη.

«Τέτοιες ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι η Παλαιστίνη έχει έναν πολιτισμό και μια ιστορία και ότι κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί ή να το παραποιήσει. Αυτός είναι ο παλαιστινιακός λαός και ο αρχαίος ς πολιτισμός των Χαναναίων», επεσήμανε ο Αμπού Ρίντα.


Ωστόσο, δεν έτυχαν καλής υποδοχής και εκτίμησης όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Γάζα, ούτε πήγαν τόσο καλά.

Η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι κατέστρεψε τη μεγάλη οχυρωμένη πόλη των Χαναναίων Τελ αλ-Σακάνα προκειμένου να χτίσει κατοικίες και στρατιωτικές βάσεις νότια της πυκνοκατοικημένης πόλης της Γάζας.

Ένα αρχαίο χάλκινο άγαλμα του Έλληνα θεού Απόλλωνα  που βρέθηκε από έναν ψαρά το 2013, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Ωστόσο, η Χαμάς άνοιξε ξανά τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αιώνα φέτος, αφού ξένοι δωρητές βοήθησαν στη χρηματοδότηση πολλών ετών αποκατάστασης.

 Επίσης, οι εργασίες διακόπηκαν σε εργοτάξιο στη βόρεια Γάζα όταν βρέθηκαν 31 τάφοι της ρωμαϊκής εποχής.


Τέτοιες αρχαίες τοποθεσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσελκύσουν τουρίστες, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει τουρισμός στη Γάζα. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος περιορίζουν αυστηρά την είσοδο και την έξοδο των ανθρώπων από τον φτωχό παράκτιο θύλακα, στον οποίο ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, αναφέροντας ως αιτία «ανησυχίες για την ασφάλεια».

klix.ba

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: