14.7.22

Έγινε η σύνθεση θραυσμάτων αγάλματος της Αθήνας που βρέθηκαν στη Σμύρνη τη δεκαετία του 1930

 


Ένα μέρος του σχεδιασμού αυτού του μήνα «Θα δεις ότι δεν μπορείς να δεις», όπου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης εκθέτει τα πιο σπάνια έργα στις αποθήκες κάθε μήνα, ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά, η οποία είναι γνωστή ως η θεά της ευφυΐας, της τέχνης, της στρατηγικής, έμπνευσης,  του πολέμου και ειρήνης στην ελληνική μυθολογία, δημοσιεύει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

 

Το επίκεντρο της έκθεσης, που περιλαμβάνει 4 ξεχωριστά ειδώλια της Αθηνάς (γλυπτά) που χρονολογούνται στην αρχαϊκή και ελληνιστική περίοδο, ήταν το άγαλμα 28 εκατοστών, θραύσματα του οποίου βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που έγιναν τη δεκαετία του 1930 στην περιοχή του Μπαϊρακλί  στην περιοχή της Σμύρνης και συναρμολογήθηκε από ειδικούς περίπου 90 χρόνια αργότερα.

 

Η Αθηνά απεικονίζεται με οβάλ πρόσωπο, προεξέχουσα μύτη, στόμα, πηγούνι και μαύρα μαλλιά στο τεχνούργημα από τερακότα 28 εκατοστών, που χρονολογείται στην περίοδο μεταξύ 300 και 600 π.Χ.

 

Σημειώθηκε ότι το τεχνούργημα, το οποίο βρέθηκε σε περίπου 40 κομμάτια και φυλάσσονταν σε κούτες, συγκεντρώθηκε ως αποτέλεσμα της προσεκτικής δουλειάς της ομάδας ειδικών του μουσείου και εκτέθηκε για πρώτη φορά.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα πήλινο κεφάλι ειδωλίου Αθηνάς ύψους 5 εκατοστών που ανακαλύφθηκε το 2013 από τα ερείπια της πόλης Κλαζομεναί (νότια της Σμύρνης στη Μικρά Ασία), ένα άγαλμα της Αθηνάς ύψους 12 εκατοστών που βρέθηκε το 2012 στην ανασκαφή  της Κύμης (της Αιολίδας ή Φρικωνίς) και ένα ειδώλιο 18 εκατοστών που μεταφέρθηκε στο μουσείο μέσω αγοράς.

 


Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σμύρνης, αρχαιολόγος Ελίφ Έργκινερ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι το έργο, στο οποίο μια ειδική ομάδα αντικειμένων εκτίθεται σε ειδικές προθήκες κάθε μήνα, τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού.

Η Έργκινερ δήλωσε ότι αφιέρωσαν την έκθεση αυτού του μήνα στην Αθηνά, η οποία είναι γνωστή ως κόρη του Δία, του «ηγέτη των θεών», και της Μέτιδος, της «θεάς της σοφίας» στη μυθολογία.

 

Η ίδια ανέφερε ότι τα κομμάτια που βρέθηκαν στο Μπαϊρακλί ήταν διάσπαρτα στα κιβώτια στις αποθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, και όπως είπε το ειδώλιο ανακαλύφθηκε ως αποτέλεσμα της μελέτης ταξινόμησης.

Εξηγώντας ότι το έργο παρέμεινε στο θησαυροφυλάκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να συνδυαστεί, η Έργκινερ είπε, «Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων διευθετήσεων που έχουμε κάνει στο μουσείο μας και εκτίθεται τώρα. Όσοι έρθουν εδώ θα συναντήσουν το φιλήσυχο και καλλιτεχνικό πρόσωπο της Αθηνάς», όπως είπε.

 

 

aa.com.tr

 

--

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: