6.9.22

Σμύρνη: Ο θεός του κρασιού Διόνυσος επανεμφανίστηκε μετά από 92 χρόνια!

 


Κεφάλια δύο αγαλμάτων που ανήκουν στον Διονύσο, τον θεό του κρασιού, εκτέθηκαν για πρώτη φορά, Σεπτέμβριο του 2022,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης 92 χρόνια μετά την εύρεση τους, γράφει τούρκικο δημοσίευμα. 

Η ειδικός του μουσείου Ελβάν Τουράλ Τερτζάν είπε: «Το πρώτο είναι ένα τεχνούργημα 2.000 ετών από τη ρωμαϊκή περίοδο και το δεύτερο είναι ένα τεχνούργημα 2.300 ετών από την ελληνιστική περίοδο».

«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης άρχισαν να εκτίθενται κεφαλές αγαλμάτων του Διονύσου, του θεού του κρασιού των πρωτόγονων λαών της Ανατολίας, του γιου του θεού ‘Διός’ στον ελληνικό κόσμο και της θνητής ‘Σεμέλης’», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.



Το πρώτο από τα κεφάλια των αγαλμάτων που ανήκουν στον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού που αντιπροσωπεύει τη διασκέδαση, το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη, βρέθηκε στην Αρχαία πόλη της Εφέσου το 1930. Το τεχνούργημα, το οποίο διατηρήθηκε στην αποθήκη του μουσείου για 92 χρόνια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους λάτρεις της ιστορίας.

Το κομμάτι μήκους 20 εκατοστών, με τα μαλλιά ανοιχτά στη μέση, τη μύτη σπασμένη και μελανιές στο δεξί φρύδι, τοποθετήθηκε σε γυάλινη προθήκη στο φουαγιέ.



 Αναφέρθηκε ότι η άλλη κεφαλή του αγάλματος του Διονύσου έχει μήκος 18 εκατοστά και ανήκει στην ελληνιστική περίοδο. 

Αυτό το τεχνούργημα, του οποίου η ημερομηνία άφιξης στο μουσείο ήταν άγνωστη, τέθηκε επίσης σε αποθήκευση για συντήρηση και εκτέθηκε για πρώτη φορά, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

DHA

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: