28.10.22

Τελετουργικό σύμπλεγμα 9.000 ετών βρέθηκε στην έρημο της Ιορδανίας

 


Αυτή η φωτογραφία είναι από το Υπουργείο Τουρισμού της Ιορδανίας, δείχνει δύο σκαλιστές όρθιες πέτρες σε μια απομακρυσμένη νεολιθική τοποθεσία στην ανατολική έρημο της Ιορδανίας. Ομάδα Ιορδανών και Γάλλων αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα ιερό περίπου 9.000 ετών

Αμμάν.

 Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, βαθιά στην έρημο της Ιορδανίας, ένα τελετουργικό συγκρότημα 9.000 ετών που πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη γνωστή μεγάλη ανθρώπινη κατασκευή παγκοσμίως.

Το ιερό της Λίθινης Εποχής, που ανασκάφηκε πέρυσι, χρησιμοποιήθηκε από κυνηγούς γαζέλας και διαθέτει σκαλιστές πέτρινες φιγούρες, έναν βωμό και ένα μικροσκοπικό μοντέλο κυνηγετικής παγίδας μεγάλης κλίμακας.


Οι γιγάντιες παγίδες παιχνιδιών που αντιπροσωπεύει το μοντέλο - οι λεγόμενοι «χαρταετοί της ερήμου» - κατασκευάστηκαν από μακριούς τοίχους που συγκλίνουν σε μαντριά που τρέχουν γαζέλες σε περιβλήματα ή τρύπες για σφαγή.

Παρόμοιες κατασκευές δύο ή περισσότερων πέτρινων τοίχων, ορισμένοι μήκους πολλών χιλιομέτρων, έχουν βρεθεί σε ερήμους στη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Τουρκία και το Καζακστάν.

Ο τελετουργικός χώρος της νεολιθικής εποχής ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα μεγαλύτερο πεδίο τον περασμένο Οκτώβριο από μια κοινή γαλλο-ιορδανική ομάδα που ονομάζεται «The South Eastern Badia Archaeological Project- SEBA Project».


Οι κοντινοί χαρταετοί της ερήμου στο Jibal Al Khashabiyeh είναι «οι πιο πρώιμες γνωστές μέχρι σήμερα κατασκευές μεγάλης κλίμακας από τον άνθρωπο παγκοσμίως», ανακοίνωση του  του SEBA Project.

Το ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα δεκαετιών στοχεύει να μελετήσει «τις πρώτες ποιμενικές νομαδικές κοινωνίες, καθώς και την εξέλιξη των εξειδικευμένων στρατηγικών διαβίωσης».

Οι χαρταετοί της ερήμου προτείνουν «εξαιρετικά εξελιγμένες στρατηγικές μαζικού κυνηγιού, απροσδόκητα σε ένα τόσο πρώιμο χρονικό πλαίσιο», ανέφερε η ανακοίνωση του Project.

Ο ιερός συμβολισμός πιθανότατα είχε σκοπό «να επικαλεστεί τις υπερφυσικές δυνάμεις για επιτυχημένα κυνήγια και αφθονία θηραμάτων για σύλληψη», διευκρίνισε.

Οι ομάδες των ερευνητών βρήκαν επίσης οικιστικούς χώρους με κυκλικές κατοικίες και μεγάλους αριθμούς οστών γαζέλας.


Το έργο είναι μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Al Hussein Bin Talal της Ιορδανίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Εγγύς Ανατολής.

Η Γαλλίδα πρέσβης Veronique Vouland-Aneini χαιρέτισε «το αποτέλεσμα τόσο για τον επιστημονικό κόσμο όσο και για την Ιορδανία», λέγοντας ότι «μας παρέχει μια ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής ζωής στη Μέση Ανατολή, των παραδόσεων και των τελετουργιών της».


Universes in Universe

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: