7.11.22

Οι επιστήμονες ξετυλίγουν το μυστήριο των αρχαίων λίθινων σφαιρών που βρέθηκαν σε ελληνικά νησιά


Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το μυστικό των ασυνήθιστων λίθινων σφαιρών, που παλαιότερα είχαν βρεθεί σε μεγάλους αριθμούς σε αρχαίους οικισμούς στα ελληνικά νησιά.

 Οι σφαίρες (μπάλες) χρησιμοποιήθηκαν για ένα από τα παλαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζονταν στην Εποχή του Χαλκού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science.

Ασυνήθιστες πέτρινες σφαίρες έχουν βρεθεί στο παρελθόν επανειλημμένα στην περιοχή αρχαίων οικισμών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο - στα νησιά Θήρα, Κρήτη, Κύπρο και άλλα.

 Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει διάφορες εκδοχές για την προέλευσή τους, υποτίθεται ότι οι πέτρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο σφεντόνας, ρίψη μπάλες, μέσο μέτρησης ή μνήμης ή στοιχείο του παιχνιδιού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν διαφορά στο μέγεθος των πέτρινων σφαιρών από διαφορετικές συλλογές. 




Στην τελευταία τους μελέτη, ανέλυσαν τα γενικά χαρακτηριστικά επτακοσίων σφαιρών που βρέθηκαν στη θέση του οικισμού Ακρωτηρίου της Εποχής του Χαλκού στο νησί της Θήρας. 

Διαπιστώνεται ότι οι πέτρες κατασκευάστηκαν πριν από 4500-3600 χρόνια. Όλες οι πέτρες από διαφορετικά υλικά και με διαφορετικά χρώματα μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες - μικρές και μεγαλύτερες μπάλες.

Επιπλέον, οι συγγραφείς εξέτασαν πέτρινες πλάκες που βρέθηκαν νωρίτερα σε αυτόν και σε άλλους οικισμούς, οι οποίες έχουν μικρές εσοχές στις οποίες μπορούσαν να τοποθετηθούν λίθινες σφαίρες.

«Η κύρια ανακάλυψη είναι ότι οι σφαίρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (μικρές και μεγαλύτερες). Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι χρησιμοποιήθηκαν ως κομμάτια επιτραπέζιων παιχνιδιών και οι σφαίρες (μπάλες) πιθανότατα συγκεντρώθηκαν για να γεμίσουν αυτές τις ομάδες και όχι ως σύστημα μέτρησης, το οποίο θα απαιτούσε περισσότερες τέτοιες ομάδες », εξήγησε ο Christian Fernet από το Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας. , συν-συγγραφέας του έργου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι λίθινες σφαίρες ήταν πραγματικά μέρος του επιτραπέζιου παιχνιδιού, τότε αυτό το παιχνίδι ήταν ένα από τα παλαιότερα γνωστά στους ιστορικούς, συμπεριλαμβανομένων, μαζί με τα διάσημα παιχνίδια της Αιγύπτου και του Λεβάντε.

«Η κοινωνική σημασία των λίθινων σφαιρών, όπως φαίνεται από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν σε ειδικές εσοχές, αποδεικνύει την ιδέα ότι ήταν μέρος ενός παιχνιδιού κοινωνικής αλληλεπίδρασης. 

Αυτό μας δίνει μια νέα οπτική για τη φύση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην Εποχή του Χαλκού στην περιοχή του Αιγαίου», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Τρίμμης, συν-συγγραφέας του έργου.


 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: