17.12.22

Το χρυσάφι 'ξεχείλιζε' στην Φαραωνική Αίγυπτο


 Ο τελευταίος θησαυρός χρυσού που βρέθηκε από την Αιγυπτιοαγγλική αρχαιολογική αποστολή

Κάιρο.

Αιγύπτιος αξιωματούχος του Υπουργείου Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε ότι οι διαδοχικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις με θησαυρούς χρυσού, επιβεβαιώνουν ότι οι Φαραώ λάτρευαν αυτό το πολύτιμο μέταλλο και μεγάλα κομμάτια του άφησαν στους απογόνους τους, που εκτός από τη μεγάλη και πολιτιστική αξία ήταν μια τεράστια υλική κληρονομιά σύμφωνα με τα πρότυπα τους εκείνη την εποχή.

 Ο πιο πρόσφατος φαραωνικός θησαυρός χρυσού βρέθηκε, την περασμένη Τρίτη (13 Δεκεμβρίου 2022), από την αιγυπτιακή-αγγλική αρχαιολογική αποστολή που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που εργάζεται στην περιοχή αρχαιοτήτων «Τελ ελ Αμάρνα» στη Μίνυα, νότια του Καΐρου.

Ο θησαυρός, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, περιλαμβάνει μια ομάδα χρυσών στολιδιών που βρέθηκαν θαμμένα σε έναν από τους  λαϊκούς τάφους και των φτωχών κατά την εποχή της δέκατης όγδοης δυναστείας του φαραωνικού σύγχρονου κράτους.

 

Χρυσός, το μέταλλο Νουβ

 

Ο Αιγύπτιος ειδικός αρχαιοτήτων, Διευθυντής της Κοιλάδας των Αρχαιοτήτων των Βασιλέων στο Λούξορ, Αλί Ρέντα, ανέφερε ότι ο χρυσός ονομαζόταν «Νουβ» από τους αρχαίους Αιγύπτιους, από το οποίο προέρχεται το όνομα της χώρας Νουβία όπως λεγόταν το σημερινό Ασουάν  και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται από τους αρχαιότερους λαούς στον κόσμο που έφτασαν στην εξόρυξη χρυσού.

  

Εξήγησε ότι οι Φαραώ ή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εξόρυξαν χρυσό στην ανατολική έρημο, τη Νουβία, τα βουνά της Ερυθράς Θάλασσας και το Σινά, και σε αυτές τις περιοχές ανακάλυψαν χρυσό, τον έβγαλαν, τον διαμόρφωσαν, τον έφτιαχναν και τον φορούσαν ως στολίδια τους,  έφτιαξαν, επίσης, μορφές για τους θεούς, τα είδωλα και τους βασιλιάδες τους.

 

Και ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων τόνισε ότι το ενδιαφέρον των Αιγυπτίων για τον χρυσό ως πολύτιμο μέταλλο ήταν από την αρχή των φαραωνικών δυναστειών.

Πρόσθεσε:

«Ένα από τα πιο όμορφα και ανεκτίμητα χρυσά αντικείμενα που χρονολογείται από την εποχή του Τρίτη Δυναστεία στο σύγχρονο φαραωνικό κράτος, που είναι τα κοσμήματα της βασίλισσας Ετεφερές, της συζύγου του βασιλιά Σνεφρού και της μητέρας του βασιλιά Χούφου.

Ο Ρέντα δήλωσε ότι «σε σχέση με τον χρυσό στο σύγχρονο φαραωνικό κράτος, δεν υπήρχε πρόβλημα με την ευρεία χρήση του χρυσού, όχι μόνο ως κόσμημα, αλλά τον χρησιμοποιούσαν σε ναούς», σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι ναοί των Φαραώ και τα δάπεδά τους είναι επικαλυμμένα με χρυσό, έτσι τα ιερά των αγίων στο ναό της βασίλισσας Χατσεψούτ στο Λούξορ είναι βαμμένα  χρυσά μέχρι σήμερα.


Ο χρυσός ως αιώνια αξία


Τόνισε ότι όταν μιλάμε για ό,τι άφησαν οι Φαραώ από χρυσό, «δεν μπορεί να παραβλεφτεί ο μεγαλύτερος θησαυρός που κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια σε όλη την ιστορία, που είναι ο θησαυρός του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου ο Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο, μέσα βρέθηκαν περισσότερα από 5 χιλιάδες αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία είναι καθαρός χρυσός»

 Ανάμεσα στα πιο σημαντικά από αυτά τα κομμάτια είναι η χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών, η οποία ζυγίζει περίπου 11 κιλά και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ακριβό τεχνούργημα στον κόσμο.

Αναφέρθηκε επίσης στη χρυσή σαρκοφάγο του Τουταγχαμών, η οποία ζυγίζει περισσότερα από 110 κιλά καθαρού χρυσού.

Όσο για το ασήμι, ο Ρέντα είπε ότι ήταν πολύ σπάνιο μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων, σε αντίθεση με τον χρυσό, και κατά την εποχή των Φαραώ, το ασήμι ήταν πιο ακριβό από το χρυσό και δεν βρέθηκε στην αρχαία Αίγυπτο σε αφθονία.

Τόνισε ότι οι Φαραώ άφησαν μερικά ασημένια αντικείμενα που υπολογίζονται σε εκατοντάδες μόνο, και ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα από αυτά τα κομμάτια είναι το εξωτερικό φέρετρο του βασιλιά Ψουσέννη Α της 21ης ​​Δυναστείας, το οποίο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι και γι' αυτό ονομάζεται Αργυρένιος Φαραώ και ο τάφος του βρέθηκε το 1940.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ασημένια αντικείμενα που άφησαν οι Φαραώ είναι επίσης ένα σπάνιο άγαλμα του ειδώλου του Ώρου, που χρονολογείται από τη δέκατη ένατη δυναστεία στο σύγχρονο φαραωνικό κράτος, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι με ένθετο χρυσό και λάπις λάζουλι, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Shigamiho στην Ιαπωνία.



Sky News Arabia


 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: