7.3.23

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Θα δούμε Ισότητα των φύλων σε 300 χρόνια»

 


Ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε στην επιτροπή του ΟΗΕ ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας. Ο Γενικός Γραμματέας απέφυγε να αναφέρει ρητά το Ιράν ως παραβάτη των δικαιωμάτων των γυναικών στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για το χιτζάμπ.


«Θα χρειαστούν άλλα 300 χρόνια για την ισότητα των φύλων», ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη 7 Μαρτίου 2023) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μίλησε στην επιτροπή του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που ξεκινά στις 8 Μαρτίου.

Η αξιολόγηση του Γενικού Γραμματέα βασίστηκε σε διάφορες μελέτες που έγιναν στον ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς των γυναικών.

Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η ελπίδα για άμεση ισότητα των φύλων εξαφανίζεται», γιατί υπάρχουν ακόμη χώρες σε όλο τον κόσμο με υψηλή μητρική θνησιμότητα, χώρες όπου οι γυναίκες δέχθηκαν επίθεση επειδή πήγαν σχολείο για να αποκτήσουν γνώσεις και χώρες όπου ο γάμος έχει επιβληθεί στις γυναίκες σε πολύ μικρή ηλικία.

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες δεν ανέφερε το Ιράν, όπου ξέσπασαν ταραχές πέρυσι για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας Aisa Amini, η οποία ξυλοκοπήθηκε από τους καθεστωτικούς φρουρούς λόγω του ότι δεν ήταν καλυμμένο το πρόσωπο της με χιτζάμπ.

 Λόγω των γεγονότων, το Ιράν αποβλήθηκε από την επιτροπή στην οποία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας - αλλά και πάλι επέλεξε να μην αναφέρει συγκεκριμένα το όνομα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μια χώρα που ανέφερε ο Γκουτέρες στην ομιλία του είναι το Αφγανιστάν,  για τον ίδιο, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την ασιατική χώρα, υπήρξε ένα φαινόμενο «εξαφάνισης γυναικών από την περιοχή του κοινού».

Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση των γυναικών» και ζήτησε τη διερεύνηση καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.

kan.org.il

--

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: