27.2.23

Σεισμοί: Το τρομερό όπλο που χτύπησε τους Τούρκους από το διάστημα…

 

«Πώς δημιουργήθηκαν φήμες για τρομερά όπλα που χτύπησαν τους Τούρκους από το διάστημα. Τι είπε ο επικεφαλής του διαστημικού πρακτορείου της Τουρκίας»


Ο τερατώδης σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο είδος όπλου που εκτοξεύεται από τροχιά και «διεισδύει έως και 5 χιλιόμετρα στα βάθη της γης ... μια δύναμη που έρχεται από το διάστημα, και δεν έχετε καμία ευκαιρία να δείτε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας».

Αυτό είναι ένα κυριολεκτικό απόσπασμα από μια ομιλία όχι από κανέναν άγνωστο, αλλά από τον επικεφαλής της τουρκικής διαστημικής υπηρεσίας. Είναι αλήθεια;

 

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Turkiye Uzay Ajansi),  Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντιρίμ, μίλησε για την ύπαρξη διαστημικών όπλων ικανών να προκαλέσουν σεισμούς. Σε σχέση με τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, αυτό το βίντεο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές.

 

Χτύπημα από το διάστημα

 

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral  , ένας Τούρκος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι υπάρχει κάποιο είδος δορυφόρων μοντέλου Warrior σε τροχιά που μπορούν να στείλουν ράβδους από κράμα τιτανίου δέκα μέτρων οπουδήποτε στον πλανήτη. Αυτές οι ράβδοι χωρίς πρόσθετους κινητήρες, μόνο λόγω κινητικής ενέργειας, μπορούν να εισχωρήσουν σε βάθος πέντε χιλιομέτρων στη Γη, προκαλώντας σεισμό μεγέθους 7-8 Ρίχτερ.

 

Το απόσπασμα από το βίντεο  λέει χαρακτηριστικά:

 

«Μεταλλικές ράβδοι. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα στη ράβδο, ούτε εκρηκτικά, τίποτα, αλλά είναι μια μεταλλική ράβδος από σκληρό κράμα τιτανίου. Τα έβαλαν σε δορυφόρο. Ορισμένο ποσό από αυτό. Και μετά στοχεύουν το σημείο και εκτοξεύονται προς τη Γη.

 

Είναι σαν ένας πάσσαλος, με μια αιχμηρή άκρη. Μόλις πέσει στο έδαφος, διεισδύει έως και 5 χιλιόμετρα βαθιά στη γη. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα και δημιουργείται σεισμός 7-8 Ρίχτερ.

 

Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, ό,τι υπάρχει εκεί θα καταστραφεί... Μια τέτοια δύναμη που προέρχεται από το διάστημα, δεν έχετε καμία πιθανότητα να τη δείτε, να τη σταματήσετε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

 

Σίγουρα ακούγεται πραγματικά ανατριχιαστικό. Και πάνω απ 'όλα, το περιγραφόμενο όπλο είναι παρόμοιο με αυτό που εμφανίστηκε στην πλοκή από την ταινία δράσης φαντασίας του 2013 «GI Joe: Cobra Throw 2», κατασκευασμένη σύμφωνα με τη σειρά παιχνιδιών Hasbro.

 Στην ταινία, ωστόσο, δεν μιλούν για την πιθανότητα μιας μονάδας κινητικού σοκ να διαπεράσει πέντε χιλιόμετρα, αλλά με τη βοήθεια μιας ράβδου καταστρέφουν επικά το κέντρο του Λονδίνου.

Μήπως έχει δίκιο ο Τούρκος αξιωματούχος και υπάρχουν όντως τέτοια όπλα; Τι σας εμποδίζει να φτιάξετε μονάδες κινητικού χτυπήματος και να τις ρίξετε από το διάστημα;

 

Κινητικά όπλα

 

Στην πραγματικότητα, η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου όπλου φαίνεται πολύ απλή και λογική. Ρίχνουμε ένα αεροδυναμικό αντικείμενο από το διάστημα, επιταχύνει στο δρόμο του προς τη Γη και λόγω κινητικής ενέργειας συγκρούεται με τον στόχο με αστραπιαία ταχύτητα. Η πρώτη διαστημική ταχύτητα είναι 7910 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δεν είναι αρκετή;

 

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι η λεγόμενη αεροδυναμική θέρμανση και η τριβή ενάντια στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο αέρας γύρω από τον πλανήτη μας λειτουργεί σαν ένα είδος ασπίδας, καίει και επιβραδύνει αντικείμενα που θα μπορούσαν να πέσουν στον πλανήτη.

 

Δηλαδή, ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη, για να επιβιώσει μέχρι μια σύγκρουση με την επιφάνεια, πρέπει να είναι συμπαγές, όσο το δυνατόν πιο πυκνό και αρκετά μεγάλο. Από την εμπειρία της εκτόξευσης διαστημικών σταθμών, γνωρίζουμε ότι σπάνε σε κομμάτια, καίγονται και τα συντρίμμια που έχουν φτάσει στη γη, πέφτοντας, κατά κανόνα, δεν προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι όταν πέφτουν από αεροσκάφος.

 

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα διαστημόπλοια. Στο σημείο της πτώσης διαστημικού σκάφους ή των εκτροχιασμένων φορτηγών πλοίων Progress, εντοπίζονται συχνά μεμονωμένα αντικείμενα, ειδικά στρογγυλεμένες δεξαμενές. Φρενάρουν εύκολα στην ατμόσφαιρα και πέφτουν στο έδαφος πρακτικά άθικτα.

 

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές τι θα προκαλέσει αυτά τα στοιχεία που πέφτουν να διεισδύσουν τόσο βαθιά στη Γη;

Πίσω στη δεκαετία του 1940, εξετάστηκε η επιλογή δημιουργίας σεισμικών βομβών, οι οποίες υπολογίστηκε ότι θα πέσουν από μεγάλο ύψος, θα επιταχύνονταν σε υπερηχητική ταχύτητα και θα πήγαιναν βαθιά στο έδαφος κατά 10-30 μέτρα, όπου θα  εκρήγνυντο υπόγεια.

 

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν ισχυρά κύματα συμπίεσης στο έδαφος (η επίδραση ενός τεχνητού σεισμού), τα οποία μπορούσαν να καταστρέψουν οποιεσδήποτε κατασκευές. Η αποθέωση τέτοιων βομβών ήταν το T-12 Cloudmaker 20 τόνων , μια από τις βαρύτερες αεροπορικές βόμβες στην ανθρώπινη ιστορία.

Μια τέτοια βόμβα, έχοντας επιταχυνθεί σε υπερηχητική ταχύτητα, είναι ικανή να διεισδύσει έως και 20-30 μέτρα εδάφους ή τρία έως οκτώ μέτρα δομές από σκυρόδεμα, αλλά όχι περισσότερο.

 

Οι σύγχρονες βόμβες διάτρησης σκυροδέματος είναι μικρότερες σε μέγεθος, αλλά ακόμη και αυτές  δεν μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος βαθύτερα από 30-60 μέτρα. Δεν γίνεται λόγος για κανένα χιλιόμετρο. Επιπλέον, μοντέλα και πειράματα δείχνουν ότι όταν ένα αντικείμενο χτυπά στο έδαφος με μεγαλύτερη ταχύτητα, συμβαίνει μια έκρηξη, ενώ το ίδιο το αντικείμενο δεν βαθαίνει πολύ.

 

Επιπλέον, όταν εξετάζονται τα κινητικά όπλα, για κάποιο λόγο ξεχνούν τους βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, είναι τα ίδια όπλα που έχουν βρεθεί στο διάστημα και επιστρέφουν στη Γη. Και ναι, οι κεφαλές των σύγχρονων πυραύλων έχουν υπερηχητικές ταχύτητες με μέγιστη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα έως και 15 Mach. Και ακόμα, όταν χτυπάτε έναν στόχο, μια κινητική κεφαλή δεν είναι αρκετή. Ένα εκρηκτικό ή πυρηνικό φορτίο λειτουργεί καλύτερα από ένα απλό τυφλό.

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα ελέγχου και ακριβούς τοποθέτησης τέτοιων όπλων. Απλώς ρίχνοντας μια κολόνα τιτανίου από το διάστημα, είναι αδύνατο να στοχεύσετε με ακρίβεια στον στόχο. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν οι επιπλοκές - σύστημα ελέγχου, προωθητές, σύστημα σκόπευσης, σύστημα επικοινωνίας, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει λόγω του νέφους πλάσματος γύρω από τη στήλη μας που διέρχεται από τα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε την ίδια (αν όχι ακριβότερη) κεφαλή όπως σε έναν βαλλιστικό πύραυλο.

Επιπλέον, όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά είναι καθαρά ορατά από τη Γη με τη βοήθεια συστημάτων παρακολούθησης, επομένως είναι απίθανο να καταστεί δυνατή η πτώση της στήλης απαρατήρητη.

 

Ναι, η κεφαλή ενός βαλλιστικού πυραύλου, ακόμη και χωρίς πυρηνική γόμωση, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά κατά την πτώση από το διάστημα.

 

Μύθοι και πραγματικότητα

 

Την ομιλία του Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντιρίμ διέψευσε η ίδια η τουρκική διαστημική υπηρεσία. Οι λέξεις ονομάστηκαν «βγαλμένα από τα συμφραζόμενα» και η ομιλία από το 2021 ονομάστηκε άσχετη με τον πρόσφατο σεισμό.

 

Μια τραγωδία σημειώθηκε σε Τουρκία και Συρία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μπορεί κανείς να καταλάβει τον πόνο των κατοίκων της χώρας, που έχασαν συγγενείς και φίλους στον κατακλυσμό. Αλλά απλώς δεν έχει νόημα η διάδοση εικονικών, μη επαληθευμένων και ειλικρινά συνωμοσιολογικών πληροφοριών. Η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη την τεχνολογία για να δημιουργήσει τόσο μεγάλης κλίμακας σεισμούς όπως αυτός που συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Ίσως, δόξα τω Θεώ, δεν μπορεί να το κάνει.

sevastopol.su

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: