23.8.23

Ο «Χιονάνθρωπος» των Άλπεων ήταν φαλακρός και μελαχρινός


Βερολίνο.

Βρέθηκε ότι ο «Ότζι», γνωστός ως «Άνθρωπος των Πάγων», που βρέθηκε στις παγωμένες πλαγιές των Άλπεων,  χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, είχε πιο σκούρο δέρμα από ό,τι πιστεύαμε και μπορεί να ήταν φαλακρός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρωπολογία στη Λειψία.

Το γερμανικό ινστιτούτο, το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας για Μούμιες «ORAC» στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, έδειξε ότι η ανάλυση του γονιδιώματος της πιο διάσημης μούμιας στην Ευρώπη, που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 5 χιλιάδες χρόνια, έδειξε ότι οι πρόγονοί του ήταν από την Ανατολία.


Η ηλικία του «Οτζι» όταν πέθανε υπολογιζόταν περίπου στα 45 χρόνια και τα μαλλιά του μπορεί να μην ήταν μακριά, αλλά ήταν ανοιχτόχρωμα.

Τα γονίδιά του έδειξαν ότι είχε μια γενετική προδιάθεση για φαλάκρα, κάτι που εξηγεί το «σχεδόν καθόλου τρίχες στη μούμια», σύμφωνα με τον Άλμπερτ Ζινκ από το Ινστιτούτο «ORAC».


Επιπλέον, μέχρι σήμερα, οι ερευνητές πίστευαν ότι το δέρμα της μούμιας είχε σκουρύνει κατά την αποθήκευσή της στο χιόνι, αλλά είναι πιθανό αυτό το καφέ χρώμα να σχετίζεται με «το πραγματικό του χρώμα του δέρματός του», σύμφωνα με τον Ζινκ.


Η αλληλουχία του γονιδιώματος του Ότζι έγινε το 2012, αλλά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βελτιωμένες μεθόδους προσδιορισμού αλληλουχίας για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.


Ο Ότζι, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συγχρόνους του, δείχνει μια ασυνήθιστα υψηλή γενετική αναλογία με τους πρώτους μετανάστες αγρότες στην Ανατολία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχεται από μια ειδική κοινότητα στην περιοχή των Άλπεων, τα μέλη της οποίας είναι σχετικά απομονωμένα και δεν είχαν μεγάλη επαφή με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονται κυρίως από ένα μείγμα γονιδίων που ανήκουν σε τρεις ομάδες.


Οι πρώτοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στη Δυτική Ευρώπη σταδιακά συγχωνεύτηκαν με τους πρώτους αγρότες που μετανάστευσαν από την Εγγύς Ανατολή πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Στη συνέχεια ενώθηκαν με βοσκούς πεδιάδων από την ανατολική Ευρώπη πριν από περίπου 4.900 χρόνια.

Η νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε τις γενετικές επιδράσεις αυτής της ομάδας, οι οποίες εντοπίστηκαν στη γενετική σύνθεση του Ότζι κατά τις πρώτες αναλύσεις.

 

Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε υποβλήθηκε σε σύγχρονο DNA


«Εκπλαγήκαμε που δεν βρήκαμε κανένα ίχνος βοσκοτόπων από την Ανατολική Ευρώπη στο νέο γονιδίωμα Ότζι και η παρουσία γονιδίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ήταν επίσης πολύ χαμηλή», δήλωσε ο ερευνητής Johannes Krause, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Γενετικά μιλώντας, οι πρόγονοί του φαίνεται να έχουν έρθει απευθείας από την Ανατολία», πρόσθεσε.

(AFP)

--





 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: