31.8.23

Βιβλίο: «Η παραδοσιακή φορεσιά των Γηγενών κατοίκων της Παιονίας»

 


Η συγγραφέας Ράνια Αντωνίου, κάνει ένα μεγάλο δώρο στους κατοίκους μιας περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, που εκτείνεται από τις όχθες του Αξιού ποταμού μέχρι τις κορυφές του Πάικου με τις διάσπαρτες ιστορικές κωμοπόλεις και οικισμούς, τους προσφέρει έναν λαογραφικό κρίκο που τους συνδέει με τον πολιτισμό χρόνων που παρήλθαν, αλλά δεν χάθηκαν.

Με μια ζωντανή και πλούσια γλώσσα στο νέο της βιβλίο αφηγείται και περιγράφει τη παραδοσιακή φορεσιά των γηγενών κατοίκων της Παιονίας.  Με τις επιτόπιες επισκέψεις της και τον ιστορικό εμπλουτισμό μιας πλούσιας βιβλιογραφίας, προσδίδει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τοπικού πολιτισμού και αξιών μιας κοινωνίας από τις ρίζες της οποίας ξεπηδούν οι σημερινές γενιές.


«Η αναζήτηση και η συλλογή στοιχείων είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Συχνά δεν αρκεί η θετική διάθεση των ανθρώπων, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, η απώλεια, η καταστροφή ή η φθορά κάποιων ενδυμάτων, φωτογραφιών και άλλων στοιχείων της παράδοσης. Επίσης, η καταγραφή μαρτυριών σταδιακά δυσχεραίνεται, καθώς οι μνήμες ατονούν και φεύγουν από κοντά μας άνθρωποι, που είδαν και βίωσαν καταστάσεις», γράφει η συγγραφέας στον πρόλογό της.

Η κ. Αντωνίου εμπλουτίζει την έρευνά της με παραθέσεις αφηγήσεων των ίδιων των κατοίκων της περιοχής που κάνουν το έργο της ακόμη πιο ελκυστικό. Περιηγείται, ακούραστα, από οικισμό σε οικισμό και περιγράφει με λεπτομέρεια τις φορεσιές των κατοίκων και τη χρησιμότητα τους.

Η Ράνια Αντωνίου ακολουθεί το δρόμο που άνοιξε με το πρώτο της βιβλίο «Η παραδοσιακή φορεσιά της Μυρίκης Ευρυτανίας», αλλά τώρα, εδώ στην Παιονία, είναι διαφορετικά τα πράγματα, όπως, άλλωστε, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Κάνοντας μια ανασκόπηση της έρευνας και μελέτης που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ενιαία φορεσιά των Γηγενών κατοίκων της Παιονίας καθώς παρατηρούνται διαφοροποιήσεις» και όπως εξηγεί αυτές προέρχονταν από τις εμπορικές συναλλαγές των κατοίκων με τα πλησιέστερα εμπορικά κέντρα.

Είναι σημαντικό που οι κάτοικοι της σημερινής Παιονίας μπορούν να δουν μέσα από το θαυμάσιο αυτό βιβλίο την ίδια την οικογένεια τους, τις ρίζες τους.

«Η Παραδοσιακή φορεσιά των Γηγενών κατοίκων της Παιονίας» (σελίδες 184) της Ράνιας Αντωνίου εκδόθηκε από τις εκδόσεις iWrite (www.iWrite.gr).

--

 

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: