3.9.23

Σε μυστηριώδη πόλη ανακαλύφθηκε τεράστια ρωμαϊκή αγορά

 


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία ρωμαϊκή αγορά που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια στη θέση μιας άγνωστης πόλης.

Μια ομάδα ερευνητών έκανε την ανακάλυψη στον αρχαιολογικό χώρο La Cabañeta στον δήμο El Burgo de Ebro στη βορειοανατολική Ισπανία.

Η τοποθεσία φιλοξενεί τα ερείπια μιας πόλης που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στις όχθες του ποταμού Ebro το τελευταίο τρίτο του δεύτερου αιώνα π.Χ., της οποίας το αρχαίο όνομα παραμένει άγνωστο.

Η πόλη, που αρχικά είχε δημιουργηθεί ως ρωμαϊκό στρατόπεδο, είχε σύντομη ζωή αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στους  Σερτοριανούς Πολέμους στη δεκαετία του '70 του πρώτου αιώνα π.Χ.

 


Αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο La Cabañeta στον δήμο El Burgo de Ebro, βορειοανατολική Ισπανία. Ερευνητές ανακάλυψαν μια αρχαία ρωμαϊκή αγορά στην τοποθεσία που πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη που έχει βρεθεί ποτέ στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ

Ο πόλεμος ήταν μια εμφύλια σύγκρουση που διεξήχθη στην Ιβηρική Χερσόνησο την οποία οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν Hispania- Ισπανία - μεταξύ μιας ένοπλης ομάδας ανταρτών και της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Αυτό το δραματικό γεγονός συνέβαλε στο να γίνει η [La Cabañeta] μία από τις βασικές τοποθεσίες για τη γνώση της ρωμαϊκής παρουσίας στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου αυτή την περίοδο»,  αναφέρει ο Unizar Borja Díaz, συνδιευθυντής των πρόσφατων ανασκαφών στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα της Ισπανίας σε δελτίο τύπου.

Οι αρχαιολογικές εργασίες στη La Cabañeta ξεκίνησαν ξανά αυτό το καλοκαίρι μετά από περίπου μια δεκαετία παύσης. Οι φετινές ανασκαφές έχουν επικεντρωθεί στο κεντρικό τμήμα του χώρου, όπου η ομάδα έχει αποκαλύψει τα ερείπια μιας τεράστιας πλατείας.


Ένα ειδικό διακοσμητικό κεραμίδι οροφής που ονομάζεται "antefix" από τη La Cabañeta Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα

Η πλατεία πλαισιώνεται από μια στοά και περιβάλλεται από μια σειρά από δωμάτια που ανοίγουν πάνω της, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνταν για εμπορικές δραστηριότητες.

Οι ερευνητές λένε ότι η πλατεία αντιπροσωπεύει μια «αγορά» - ένα βασικό σημείο εστίασης οποιασδήποτε ρωμαϊκής πόλης. Στις ρωμαϊκές πόλεις, η αγορά – φόρουμ, ήταν μια δημόσια πλατεία πολλαπλών χρήσεων ή ανοιχτός χώρος που συνήθως βρισκόταν σε κεντρική τοποθεσία.

Η αγορά χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης, καθώς και ως ένα είδος πώλησης προϊόντων. Είχε όμως και άλλους σκοπούς, λειτουργώντας ως χώρος πολιτικών συζητήσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

 


Ρωμαϊκή επιγραφή στο πεζοδρόμιο που προωθεί εργασίες ανακαίνισης που παραγγέλθηκαν από ένωση εμπόρωνΦωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα

«Πρόκειται για ένα εύρημα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο λόγω των διαστάσεων και της αρχιτεκτονικής του πολυπλοκότητας, αλλά και επειδή είναι η παλαιότερη πλατεία φόρουμ που έχει βρεθεί στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου μέχρι σήμερα, η ανακάλυψη της οποίας θα συμβάλει στη ριζική αλλαγή των γνώσεών μας για την αρχική διάδοση των ρωμαϊκών αρχιτεκτονικών μοντέλων στην Ισπανία», δήλωσε ο Borja Díaz στο δελτίο τύπου.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ παλιά τοποθεσία. Η ύπαρξη παρόμοιων μνημειακών συγκροτημάτων με αυτήν την εποχή δεν είναι συνηθισμένη - ούτε καν στην Ιταλία, όπου υπάρχουν λίγες πόλεις που παρέχουν μια τόσο ξεκάθαρη εικόνα της ρωμαϊκής πολεοδομίας του 2ου αιώνα π.Χ. μια πολύτιμη εικόνα της φάσης διαμόρφωσης του μοντέλου του φόρουμ της πλατείας που θα κατέληγε να τυποποιηθεί» σε μεταγενέστερες περιόδους, δήλωσε ο Borja Díaz στην ισπανική εφημερίδα El País .

Η κύρια λειτουργία της πόλης που κάποτε βρισκόταν στη La Cabañeta μπορεί να ήταν ένα σημείο εισόδου και αναδιανομής για τα αγαθά που έφταναν από το ποτάμι, είπε ο Borja Díaz στην El País .

«Το βέβαιο είναι ότι γύρω στο 70 π.Χ.—μόνο έξι ή επτά δεκαετίες μετά την οικοδόμηση [της πόλης]— εξαφανίστηκε βίαια, όπως αποδεικνύεται από τα επίπεδα πυρκαγιάς που εντοπίστηκαν και το άφθονο αρχαιολογικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της. Δεν ακόμη  αποκλείονται ακόμη και η εύρεση ανθρώπινων λειψάνων», είπε ο Borja Díaz.

Το όνομα της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης παραμένει άγνωστο, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιστοιχεί στον οικισμό Castra Aelia που τεκμηριώνεται σε ιστορικές πηγές.

Ara Info

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: