6.9.23

Ανατρέπεται η θεωρία για προέλευση του ανθρώπου από την Αφρική;

 


Η Αφρική θεωρούνταν πάντα το λίκνο της ανθρωπότητας, καθώς οι θεωρίες μιλούν για την εξέλιξη των ανθρώπων από πιθήκους στην ήπειρο, πριν εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά μια νέα ανακάλυψη αμφισβήτησε αυτή την παλιά υπόθεση.

Τμήματα ενός αρχαίου κρανίου πιθήκου που ανακαλύφθηκε στην Ανατολία της Τουρκίας φαίνεται να χρονολογούνται από την προ-αφρικανική περίοδο των πιθήκων, υποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη προέλευση μπορεί πράγματι να βρίσκεται στην Ευρώπη.


Το απολίθωμα Anadoluvius της Τουρκίας βρέθηκε στο Τσανκίρι, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 86 μίλια βορειοανατολικά της Άγκυρας, και πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περίπου 8,7 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «Nature».

Αντίθετα, οι “πρώιμοι ανθρωπίνοι”, η ομάδα που περιλαμβάνει τους χιμπατζήδες, τους μπονόμπο, τους γορίλες, τους ανθρώπους και τους απολιθωμένους προγόνους τους, δεν εμφανίστηκαν στην Αφρική μέχρι πριν από περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια.

 

Η ανθρώπινη εξέλιξη στην Ευρώπη

Ο καθηγητής David Begin, από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν επίσης ότι οι ανθρωπίνοι όχι μόνο εξελίχθηκαν στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, αλλά πέρασαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια χρόνια εξελισσόμενοι εκεί και εξαπλώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο προτού εξαπλωθούν στο τέλος στην Αφρική, ίσως ως αποτέλεσμα της αλλαγής του περιβάλλοντος και της αποψίλωσης των δασών.

Εξήγησε επίσης ότι αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια άποψη ότι οι αφρικανικοί πίθηκοι και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν αποκλειστικά στην Αφρική.

Πρόσθεσε, «Αυτά τα νέα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι ανθρωπίνοι προήλθαν από την Ευρώπη και εξαπλώθηκαν στην Αφρική μαζί με πολλά άλλα θηλαστικά μεταξύ εννέα και επτά εκατομμυρίων ετών, αν και δεν το αποδεικνύει με βεβαιότητα».

Αυτό έδειξε ότι οι πρόγονοι των αφρικανικών πιθήκων και των ανθρώπων εξελίχθηκαν στην Ευρώπη πριν μεταναστεύσουν νότια πριν από εννέα με επτά εκατομμύρια χρόνια.

 


Το καλοδιατηρημένο κρανίο ανακαλύφθηκε το 2015, αλλά οι ειδικοί μόλις τώρα συνειδητοποιούν την πραγματική του σημασία, καθώς πιστεύουν ότι ήταν κοντά στο μέγεθος ενός θηλυκού γορίλα.

Εκτός από το κρανίο στο ίδιο απολιθωμένο στρώμα, οι ειδικοί βρήκαν στοιχεία για καμηλοπαρδάλεις, αγριόχοιρους, ρινόκερους, διάφορες αντιλόπες, ζέβρες, ελέφαντες, χοιρινούς, ύαινες και σαρκοφάγα που μοιάζουν με λιοντάρια.

 

Οι ειδικοί είναι δύσπιστοι

Παράλληλα, οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτό το απολίθωμα είναι ένα κλαδί του τμήματος του εξελικτικού δέντρου που οδήγησε στην εμφάνιση των χιμπατζήδων, των μπονόμπο, των γορίλων και των ανθρώπων.

Η γραμμή που θα οδηγούσε στους ανθρώπους απέκλινε από τους πιθήκους σε κάποιο σημείο μεταξύ περίπου 9,3 και περίπου 6,5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι για αυτό και λένε ότι τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν τη θεωρία ότι οι πρώτοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην Αφρική πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη.

Ο καθηγητής Chris Stringer, επικεφαλής ερευνητής στην ανθρώπινη εξέλιξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή ήταν μια μακροχρόνια συζήτηση για τους μεγάλους πιθήκους και την προέλευσή μας.

«Δεν νομίζω ότι αυτό το εύρημα αλλάζει πολύ από τα επιχειρήματα (σε μια πρόσφατη εργασία στο Science) που κατέληξε: «Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωπίνες προέκυψαν στην Αφρική από τους προγόνους των πιθήκων της Μειόκαινου, σε αντίθεση με οποιοδήποτε ζωντανό είδος», είπε.

(οι φωτογραφίες είναι από το Nature)

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: