2.1.24

Στην Κόρινθο, κατάλοιπα λιμενικής δραστηριότητας χρονολογούνται στο 1200 π.Χ

 


Ένα από τα δύο βασικά δείγματα που επέτρεψαν στους ερευνητές να χρονολογήσουν τη λιμενική δραστηριότητα στην ελληνική τοποθεσία του Λεχαίου από το 1200 π.Χ.


Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται για την προέλευση του αρχαίου λιμανιού – που χρονολογείται στον έβδομο αιώνα π.Χ. – ανακάλυψε ότι λειτουργούσε μισή χιλιετία πριν από εκείνη την εποχή, την Εποχή του Χαλκού.

Στη σφαίρα της επιστήμης, επίσης, υπάρχουν θαυματουργές διαδρομές, όπου τα δεδομένα εμφανίζονται ως απροσδόκητα όμορφοι θησαυροί. 

Αυτό ήταν το τυχερό ταξίδι που έπεσε σε μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται για την προέλευση του λιμανιού της Κορίνθου, στην Ελλάδα. 

Αυτοί οι ερευνητές, που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν πηγές κειμένου που χρονολογούν τη δημιουργία αυτού του λιμανιού στον έβδομο αιώνα π.Χ., έχουν τώρα αποδείξεις ότι ήταν λειτουργικό μισή χιλιετία πριν από εκείνη την εποχή.

 Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Marine Geology 

Το ελληνοδανικό ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία Lechaion Harbor Project (LHP) εξερευνά από το 2013 τη θέση του Λεχαίου, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου.

 Όπως εξηγεί ο Bjorn Loven, αρχαιολόγος στο Δανικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και συν-συγγραφέας της μελέτης, «Το Λεχαίο βρίσκεται στον ισθμό που συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και χρησίμευσε ως μόνιμος σύνδεσμος μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών. ."

Ο ισθμός, που χωρίζει τον Σαρωνικό στα ανατολικά από τον Κορινθιακό κόλπο στα δυτικά, είναι τόσο στενός που θεωρούνταν προτιμότερο, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, να μεταφέρονται εμπορεύματα από τη μια ακτή στην άλλη μέσω ξηράς, παρά να γίνεται ο περίπλους της Πελοποννήσου με πλοίο.

 Αυτό το στρατηγικό σταυροδρόμι δεν ξέφυγε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι υπό την Αυτοκρατορία τους, το έκαναν το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας.


--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: