21.10.23

Βουλγαρία: Αρχαία ελληνική μαρμάρινη επιγραφή αποκαλύπτει την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης

 


Φωτογραφία από τη βουλγαρική Dnesplus

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη στο θέρετρο της αρχαίας Διοκλητιανούπολης, σημερινής Χισάρια, στην περιφέρεια της Φιλιππούπολης, στη Νότια Βουλγαρία ανακοινώθηκε από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

 Στα Ρωμαϊκά Λουτρά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μαρμάρινη επιγραφή, ηλικίας 1.900 ετών, γραμμένη στα ελληνικά, που αποκαλύπτει ποιος διευθετούσε τα οικονομικά της επαρχίας Θράκης και πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή των λουτρών.

Η μαρμάρινη επιγραφή βρέθηκε σε ειδικό χώρο και είναι αφιερωμένη στον αυτοκράτορα Αντώνιο Πίο και τον Μάρκο Αυρήλιο.

 Το αρχαίο κείμενο δίνει ακριβείς πληροφορίες ότι τα λουτρά χτίστηκαν στα μέσα του 2ου αιώνα και τα οικονομικά της επαρχίας Θράκης διαχειριζόταν ο Βολούσιος Σεβήρος.

«Η επιγραφή είναι άθικτη, διαστάσεων 1,3 x 70 εκ. Όταν μιλάμε για αυτοκρατορική λατρεία, σημαίνει ότι τοποθετήθηκε σε λατρευτικό μέρος. Το δωμάτιο στο οποίο βρέθηκε είναι μια βαθιά πισίνα, μια τεράστια ποσότητα μαρμάρου, κρυπτοπλάκες και σίγουρα αυτό το δωμάτιο ήταν ιερό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής  Μίτκο Μαντιάροφ - Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου – Χισάρια.

Μετά την κήρυξη της τοποθεσίας σε αυτοκρατορική κτήση, άρχισε η κατασκευή των Ρωμαϊκών Λουτρών, που στη συνέχεια έγιναν η λουτρόπολη της επαρχίας της Θράκης και των Βαλκανίων. Ακόμα και σήμερα το θέρετρο επισκέπτονται πάνω από 200.000 τουρίστες κυρίως για τις ιαματικές πηγές του.

«Σε πολιτιστικό και ιστορικό επίπεδο, το μεταλλικό νερό και οι άλλες αρχαιολογικές αξίες και ανασκαφές που θα εκτεθούν και έχουν ήδη εκτεθεί, συμβάλλουν στη μαζική προσέλκυση τουριστών», δήλωσε ο Πλάμεν Μιχάλσκι - επικεφαλής αρχιτέκτονας του Δήμου Χισάρια.

Μέχρι στιγμής περίπου 3,5 δεκάρια έχουν ανασκαφεί και εξερευνηθεί στα Ρωμαϊκά Λουτρά. Σύμφωνα με τον Αναπλ.Καθ. Μαντιάροφ, το πολύτιμο εύρημα αποτελεί προϋπόθεση για νέες ανακαλύψεις στα Ρωμαϊκά Λουτρά:

«Πριν από μερικά χρόνια, βρήκαμε ένα αρσενικό πόδι ενός συμπαγούς αγάλματος και είναι πολύ πιθανό να βρούμε αυτό το άγαλμα και εδώ - είτε θα είναι αυτοκράτορα είτε του Θεού της Υγείας, θα το δείξουν μελλοντικές ανασκαφές».

Η μαρμάρινη πλάκα εκτίθεται πλέον σε ειδικό χώρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο και μπορεί να την δουν τουρίστες και επισκέπτες του θέρετρου.

***


Επιτύμβια στήλη με επιγραφή στα αρχαία ελληνικά από τη Βασιλική της Διοκλητιανούπολης

Η Χισάρια, ή Διοκλητιανούπολη στα ρωμαϊκά χρόνια, ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό λόγω των μοναδικών και πολυάριθμων θερμών μεταλλικών πηγών της.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γνώριζαν καλά τη θεραπευτική δύναμη των ιαματικών πηγών, γι' αυτό και εκεί κοντά δεν χτίστηκαν μόνο ρωμαϊκά ιαματικά λουτρά αλλά και ιερά των θεών των θεραπευτών τους.

Τα ρωμαϊκά λουτρά στη Χισάρια είναι ένα από τα λίγα διατηρημένα αυθεντικά ρωμαϊκά λουτρά στην Ευρώπη.

Τα λουτρά χτίστηκαν πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα και η αρχική κατασκευή τους μαζί με το νυμφαίο (ιερό των νυμφών) χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα.

Ανακαλύφθηκαν το 1935, σύμφωνα  με δημοσίευμα της  Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης- bnt.

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: