14.10.23

Η Αυστραλία είπε όχι στους Αβορίγινες – Οι κάτοικοι απέρριψαν την αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών

 


Οι κάτοικοι της Αυστραλίας απέρριψαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2023, την πρόταση της κυβέρνησης να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας και να κατοχυρώσει σε αυτό τη δημιουργία ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος που ονομάζεται «Φωνή», το οποίο θα εκπροσωπούσε τον αυτόχθονα πληθυσμό. Το δημοψήφισμα του Σαββάτου έδειξε την πλειοψηφία των Αυστραλών να αντιτάσσονται στην αναγνώριση αυτή.

Από το πρωί του Σαββάτου (είναι ήδη βράδυ στην Αυστραλία), έχει καταμετρηθεί περίπου το 45% των ψήφων, αλλά η αναλογία υποστηρικτών και αντιπάλων των συνταγματικών αλλαγών είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι πλέον δυνατή η αλλαγή της: περίπου το 57% των ψηφοφόρων είπαν «όχι» και μόνο το 42% περίπου - «ναι».


Για να κερδίσουν, οι υποστηρικτές της συνταγματικής αλλαγής έπρεπε να κερδίσουν την πλειοψηφία των ψήφων στις περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας, δηλαδή πάνω από το 50% του πληθυσμού σε τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες.

Ωστόσο, ήδη στα πρώτα στάδια της καταμέτρησης των ψήφων, κατέστη σαφές ότι οι ψηφοφόροι σε τρεις πολιτείες -Τασμανία, Νότια Αυστραλία και Νέα Νότια Ουαλία- είπαν όχι. Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα κατέληξε σε αποτυχία για την κυβέρνηση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε παραδέχτηκε την ήττα και κάλεσε τη χώρα να αναζητήσει άλλες προσεγγίσεις για την αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών. 

«Αύριο έχουμε υποχρέωση να αναζητήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο, διατηρώντας την ίδια αισιοδοξία», είπε. 

«Υποστηρίξαμε αυτές τις αλλαγές όχι επειδή μας βόλευαν, αλλά επειδή ήμασταν πεπεισμένοι ότι είχαμε δίκιο. Όταν όμως αναλαμβάνεις δύσκολα πράγματα, όταν βάζεις φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό σου, μερικές φορές αποτυγχάνεις. Σήμερα αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι αυτό συνέβη σε εμάς».

 

Τι είναι η «Φωνή» και ποια ήταν τα επιχειρήματα 

 


Η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού συμβουλευτικού σώματος, τη «Φωνή»/ «Voice» το οποίο θα εκπροσωπούσε τους Αβορίγινες της χώρας και τους νησιώτες του Στενού Τόρες (που χωρίζει την Αυστραλία από τη Νέα Γουινέα). 

Η γνώμη αυτού του οργάνου θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό της πολιτικής των αρχών έναντι του γηγενούς πληθυσμού της χώρας.

Επιπλέον, οι τροπολογίες, στις οποίες αντιτάχθηκαν οι κάτοικοι, υποτίθεται ότι θα εδραιώσουν το καθεστώς των Αβορίγινων και των νησιωτών του στενού Torres ως γηγενούς πληθυσμού της χώρας.

Οι πολέμιοι της συνταγματικής αλλαγής δήλωσαν ότι οι αλλαγές ήταν πολύ ριζικές και θα οδηγούσαν σε μόνιμη διαίρεση μεταξύ των Αυστραλών. Κατά τη γνώμη τους, οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων πληθυσμών της Αυστραλίας θα λάμβαναν περισσότερα δικαιώματα από άλλους. Είπαν επίσης ότι οι αρχές δεν εξήγησαν στους ψηφοφόρους πώς ακριβώς θα λειτουργούσε το νέο σώμα.

Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοι της δημιουργίας του «Voice» ήταν επίσης μεταξύ των ομάδων που εκπροσωπούσαν τον αυτόχθονα πληθυσμό της Αυστραλίας. Επέμεναν ότι αυτό το όργανο δεν θα έχει σημαντικές εξουσίες και ζήτησαν να δοθεί έμφαση στη σύναψη επίσημων συμφωνιών με τους Αβορίγινες, που προβλέπουν τα δικαιώματά τους για μερική αυτοδιοίκηση.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση και άλλοι υποστηρικτές του Voice πίστευαν ότι η συνταγματική αναγνώριση του πληθυσμού των Αβορίγινων της χώρας θα βοηθούσε στην αλλαγή της ζωής των Αβορίγινων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, της μείωσης της ανεργίας, της μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας και της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

 Όσοι ήταν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος πίστευαν ότι θα βοηθούσε στην προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων για την ανάπτυξη της αυτόχθονης κοινότητας και θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για την αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος.

Στις 27 Μαΐου 1967 διεξήχθη δημοψήφισμα στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να γίνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα της χώρας.

Επέτρεψαν την υιοθέτηση ειδικών νόμων προς το συμφέρον του ιθαγενούς πληθυσμού και αφαίρεσαν τη διάταξη ότι ο αριθμός των Αβορίγινων της Αυστραλίας δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατανομή εδρών στο κοινοβούλιο, την κατανομή των οικονομικών και τη λήψη άλλων αποφάσεων.

Το 90,2% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης αυτών των τροπολογιών, που είναι το υψηλότερο αποτέλεσμα σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, το σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να μην αναφέρει τους Αβορίγινες.

Από το 2022, οι Αβορίγινες αποτελούν το 3,2% του πληθυσμού της Αυστραλίας, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 813 χιλιάδες άτομα.

BBC

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: