3.10.23

Ανακαλύφθηκε ο τάφος της πρώτης γυναίκας ηγεμόνα της αρχαίας Αιγύπτου

 


Κάιρο.

Ο αρχαιολόγος Δρ.  Αμντέλ Ραχίμ Ραϋχάν, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού της Επιτροπής Ιστορίας και Αρχαιοτήτων, ανακοίνωσε ότι η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Umm al-Qaab στην περιοχή  Άβυδος του Κυβερνείου Σοχάγκ ρίχνει φως στην αρχαία εποχή της Αιγύπτου και ιδιαίτερα στο ρόλο της γυναίκας στην αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής.

 


Ο Δρ Ραϋχάν διευκρίνισε ότι το Umm al-Qa'ab, ή Umm al-Ja'ab, στα αρχαία αιγυπτιακά, «Beqar», είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο το οποίο βρισκόταν ανατολικά από τους τάφους των βασιλιάδων στην Άβυδο.

Εκεί βρέθηκαν 650 τάφοι αρχαίων Αιγυπτίων. Η σημερινή του ονομασία σημαίνει «Μητέρα των αγγείων», καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με θραύσματα κεραμικών αγγείων θυσιών που έγιναν στα πρώτα χρόνια. Η περιοχή ήταν τόπος αγιασμού και λατρείας στην αρχαία Αίγυπτο. Από την εποχή του Μέσου Βασιλείου, ένας από τους βασιλικούς τάφους είχε ανασκαφεί και ξαναχτιστεί για τους ιερείς του Όσιρι.



Οι τάφοι χρονολογούνται από την προδυναστική εποχή και την πρώτη και τη δεύτερη δυναστεία, γύρω στο 3000 - 2700 π.Χ.

 
Ο Δρ
Ραϋχάν πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του νεκροταφείου Umm al-Jaab άλλαξε από ένα απλό νεκροταφείο στο οποίο θάφονταν αρχαίοι Αιγύπτιοι από την εποχή Naqada το 3000 π.Χ., για να συμπεριλάβει τους τάφους πριγκίπων και προυχόντων από την εποχή Naqada 2 (Χαλκολιθική Προδυναστική Αίγυπτος).

 Το πιο σημαντικό πρόσωπο θαμμένος σε αυτό κατά την εποχή Naqada 3 ήταν ο πρώτος Φαραώ Σκορπιός, και αυτή ήταν η αρχή της χρήσης της περιοχής Umm al-Jaab ως χώρος ταφής για τους βασιλιάδες και τους πρίγκιπες της προ -δυναστική εποχή μέχρι που τελείωσε κατά την Τρίτη Δυναστεία.


Κατά τους χρόνους της αρχαίας Αιγύπτου, η περιοχή του τάφου ήταν υπό την προστασία μιας θεότητας που ονομαζόταν «Χονταμέντι», αλλά αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δυναστείας με τη διάδοση του μύθου της Ίσιδας και του Όσιρι, καθώς και τη λατρεία του Ρα.

Ο Όσιρις συνδέθηκε επίσης κατά τις μεταγενέστερες εποχές με το όνομα «Χονταμέντι» και κατά τη διάρκεια του Μεσαίου Βασιλείου, σε μερικούς πίνακες και σε αυτούς βρέθηκαν εικόνες αξιόλογων προσωπικοτήτων του κράτους που κάνουν προσκυνήματα στην περιοχή Umm al-Jaab.



Ο πρώτος που έκανε ανασκαφές στην περιοχή ήταν ο Emil Amelino το 1890, στη συνέχεια ο Βρετανός αρχαιολόγος Flinders Petrie μεταξύ 1899 και 1901 και μετά το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο από το 1970 μέχρι σήμερα.


Ο Δρ
Ραϋχάν αναφέρεται σε προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τάφου του Βασιλιά Σκορπιού Α', ο οποίος αποτελείται από 12 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 9 αποθηκών ανατολικά της σαρκοφάγου, κατανεμημένες σε τρεις σειρές. Στις αποθήκες βρέθηκαν αγγεία οίνου που χωρούσαν 4.000 λίτρα.

 Τα αγγεία είχαν επιγραφές πάνω τους, «Η Φάρμα του Βασιλιά των Σκορπιών» και βρέθηκαν περίπου 160 κομμάτια δοντιών ελεφάντων και πέτρινα κομμάτια, με γράμματα και λέξεις που αναφέρονται σε αυτόν. Θεωρείται η παλαιότερη γραφή που βρέθηκε στην Αίγυπτο.


Ο Flinders Petrie ανακάλυψε έναν τάφο με δύο ξεχωριστά δωμάτια, ένα δωμάτιο με σαρκοφάγο και ένα μικρό δωμάτιο ως αποθηκευτικό χώρο.

Ανακαλύφθηκε επίσης το ταφικό συγκρότημα της Βασίλισσας Μέρνεϊθ, συμπεριλαμβανομένου ενός ταφικού θαλάμου μήκους 9 μέτρων, πλάτους 6,3 μέτρων και 41 πλευρικών τάφων που βρίσκονται γύρω από τον ταφικό θάλαμο. Ο ταφικός θάλαμος περιβάλλεται και στις τέσσερις πλευρές από δύο αποθηκευτικούς χώρους. Η βασίλισσα Μέρνεϊθ (Merit Neith) είναι η μητέρα του Χορ Ντεν, ο οποίος κυβέρνησε το βασίλειο για πολλά χρόνια από τότε που ήταν παιδί όταν πέθανε ο πατέρας του.

Η
Μέρνεϊθ είναι μια Αιγύπτια βασίλισσα που μπορεί να ήταν η πρώτη βασίλισσα που κυβέρνησε στην ιστορία του κόσμου, καθώς κυβέρνησε την Αίγυπτο ενώ ήταν από την Πρώτη Δυναστεία.

 Οι απόψεις διίστανται ως προς το αν ήταν αυτή που κυβέρνησε τη χώρα ή αν αυτή ήταν, απλά, η σύζυγος του βασιλιά Γαθ.



Οι αρχαιολόγοι το θεωρούν κλειδί για τη διακυβέρνηση των αρχαίων Αιγυπτίων βασιλιάδων της Αιγύπτου στη Δυναστική Εποχή και ορισμένα χειρόγραφα δείχνουν ότι μπορεί να κυβέρνησαν τη χώρα μόνοι τους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.


Το όνομα
Μέρνεϊθ συνδέεται με την αρχαία αιγυπτιακή θεά Νέιθ, μια σημαντική θεότητα κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δυναστείας. Η σημασία του ονόματός της είναι «Αγαπημένη (ή Ερωμένη) Κανενός».

 Το κέντρο της λατρείας της Νέιθ ήταν στο Σαΐς (σημερινό Sa'as al-Hajar.

Ο Δρ Ραϋχάν επισημαίνει ότι το ταξίδι στην Άβυδο ήταν ένα ιερό θρησκευτικό ταξίδι που πραγματοποιούσαν οι ευγενείς του Όσιρι, σε ένα συμβολικό μέρος της πίστης τους.

Το σημερινό όνομα αυτής της πόλης είναι Al-Araba Al- Mudfania στο  κυβερνείο του Σοχάγκ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Όσιρι, καθώς και Τάφοι των βασιλιάδων της Πρώτης και της Δεύτερης Δυναστείας, στους οποίους θάφτηκε η κεφαλή του Όσιρι.

Wataninet

--

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: