13.3.11

2011: Έτος φυσικών καταστροφών;



Η ανθρωπότητα βρίσκεται για ακόμη ένα έτος αντιμέτωπη με τις φυσικές καταστροφές.
Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;
 Η λεγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και οι ξαφνικές κλιματικές μεταβολές; Ενδεχόμενες αλλαγές στο γήινο μαγνητικό πεδίο;    
Οι ερευνητές δυσπιστούν στις αόριστες αυτές εξηγήσεις, προσπαθούν, να διερευνήσουν ή να προβλέψουν, για  εμφανίσεις  ακραίων φαινομένων:  εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμών, μελλοντικών πλημμυρών  ή κυκλώνων ή ακόμη ξηρασιών και μακράς διάρκειας πυρκαγιών.

Από την αρχή του έτους παρουσιάζεται μια τάση ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και βρίσκονται σε συνάρτηση με τα φαινόμενα που έπληξαν την Γη κατά την τελευταία δεκαετία.
Η χρονιά του 2010  έχει πλείστα χτυπήματα της φύσης.
Οι επιστήμονες μετρούν 950 φυσικές καταστροφές, 295.000 θανάτους, δεινοπάθησαν 200 εκατομμύρια άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Έτσι το 2010, χαρακτηρίζεται ως έτος καταστροφής,  με φαινόμενα που δεν είχαν παρουσιαστεί επί μια, τουλάχιστον, εικοσιπενταετία.

«Πέρσι, περισσότεροι από 250 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε φυσικές καταστροφές. Ο σεισμός της Αιτής και οι μεγάλοι σεισμοί στην Χιλή και την Κίνα, οι πλημμύρες στο Πακιστάν και στην Ευρώπη, οι πυρκαγιές στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τροπικοί κυκλώνες και οι τρομερές καταιγίδες στην Ασία, δημιουργούν το παζλ της πλέον θανατηφόρας χρονιάς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon.
Η δύναμη της φύσης είναι ασύλληπτη. Με ένα γεγονός πέρσι, μόνο με ένα σεισμό στην Αϊτή σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι που αντιστοιχούν με διπλάσιο αριθμό θανάτων όλων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
 Τώρα, με την καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία, μας έρχονται μνήμες από το «τσουνάμι» της Ινδονησίας, πριν από επτά χρόνια και μας τίθεται πάλι το ίδιο ερώτημα:
«Πέρα από τα τοπικά αυτά ‘τσουνάμι’, τι θα γίνει στην περίπτωση  ενός παγκόσμιου φαινομένου παλιρροϊκών κυμάτων; Το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και από ενδογενείς αλλά και από εξωγενείς παράγοντες  στον πλανήτη;»
Οι αρμόδιοι του ΟΗΕ αναφερόμενοι στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού δήλωσαν, τότε,  ότι παρόλο ότι υπήρχε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ωστόσο απέτυχε η  οργάνωση ενός μηχανισμού προστασίας για την ζωή των πολιτών. Ο χρόνος της προειδοποίησης  ήταν  ελάχιστος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους  να  βρουν καταφύγιο.
Το ίδιο συνέβη και στην Ιαπωνία. Έγινε λάθος στην εκτίμηση των παλιρροϊκών κυμάτων. Σε μια χώρα της σύγχρονης τεχνολογίας…
Τίθεται έτσι πάλι το ίδιο ζήτημα.
Ο άνθρωπος έχει προχωρήσει πολύ τεχνολογικά, υστερεί, όμως, σε μηχανισμούς που θα του προσφέρουν τη δυνατότητα επιβίωσης – έγκαιρης και αξιόπιστης προειδοποίησης- σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων.
Και, ως φαίνεται, ο πλανήτης μας μπαίνει σε μια νέα  χρονική περίοδο και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συναντήσουμε στο μέλλον…




Δεν υπάρχουν σχόλια: