16.5.11

Σπίτι κατά των φυσικών καταστροφών!


Μάιος 2011.

Μια ομάδα πολωνών αρχιτεκτόνων σχεδίασε ένα κτήριο για όσους σκέφτονται επίμονα τις φυσικές καταστροφές και επιζητούν κάποιο καταφύγιο για να γλυτώσουν από αυτές.
Η  «Ασφαλής Οικία» χτίστηκε στα περίχωρα της Βαρσοβίας αποτελεί ιδανική λύση για την προστασία των ενοίκων από οτιδήποτε!


Πατώντας ένα κουμπί κλείνει αυτόματα το αλεξίσφαιρο  μετακινούμενο σκυρόδεμα και η οικία γίνεται μια απροσπέλαστη τσιμεντένια κατασκευή.
Οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν με κυλιόμενο σκυρόδεμα και αποκόβουν τελείως το εσωτερικό με το περιβάλλον. Επιπλέον η τσιμεντένια σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο όροφο ανεβαίνει προς τα επάνω και σφραγίζει κυριολεκτικά την είσοδο.
Η οικία περιβάλλεται από τσιμεντένιο σκυρόδεμα ισχυρής πίεσης, διαθέτει εξωτερική πισίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ‘διπλωθεί’.

Το πολωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο «KWK Promes» έχει ως σύνθημα « Κάνουμε τους πελάτες μας να αισθάνονται τη μέγιστη ασφάλεια».
Οι αρχιτέκτονες δεν έχουν αποκαλύψει το χρόνο που απαιτείται ώστε να κλείσει τελείως  το κτήριο αυτό. Αυτό το κρατούν ως μυστικό.
Οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι η οικία αυτή θυμίζει έναν καλοστημένο τάφο και θα μπορούσε να γίνει τέτοιος, σε περίπτωση φυσική καταστροφής  αν δεν λειτουργήσει το σύστημα που ανοίγει τα αρκετών τόνων ‘μπετονο -παραθυρόφυλλα’. Θα κλειστούν, δηλαδή, οι ένοικοι μέσα για πάντα…
Παρόλο που οι αρχιτέκτονες έχουν προνοήσει το οικοδόμημα να είναι αυτάρκες σε νερό και τρόφιμα, που φυλάσσονται σε υπόγειο ειδικό χώρο.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: