9.6.11

Ατζέντα φυσικών καταστροφών

Ανεμοστρόβιλος 'έβαλε' φωτιά  σε  ένα σπίτι και το διέλυσε


Ο πλανήτης μας είναι κακοδιάθετος τελευταία. Ή μήπως είναι άρρωστος;
Μόνο τον τελευταίο μήνα σε διάφορες γωνιές του, έχουν γίνει πάνω από δέκα μεγάλες φυσικές καταστροφές. Τυφώνες, ηφαίστεια, ανεμοστρόβιλοι, πυρκαγιές, θανατηφόρες αστραπές.

Ισλανδία

Ξύπνησε το ηφαίστειο. Πάει να γίνει ετήσια παράδοση σε αυτό το σύμπλεγμα οι εκρήξεις των ηφαιστείων και η εκροή σε πολλά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα της  ηφαιστειακής στάχτης. Πρόσφατα ξύπνησε το  Grimsvath.  Η τέφρα του εκτινάχθηκε  σε ύψος 20 χιλιομέτρων και προκάλεσε  την ακύρωση σε τουλάχιστον 700 πτήσεων και ξαφνικά έπεσε πάλι στην αδράνεια.

Αυστραλία
 
Ισχυρότατες καταιγίδες έπληξαν  την ανατολική ακτή της Αυστραλίας στα τέλη Μαΐου. Επλήγησαν πυκνοκατοικημένες περιοχές της νότιας Ουαλίας. Η ταχύτητα του ανέμου έφθασε τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ιαπωνία

Εξακολουθεί να κουνιέται από σεισμικές δονήσεις που δεν έχουν σταματήσει από τον κύριο σεισμό του Μαρτίου.
Έχουν καταγραφεί πάνω από 500 δευτερεύοντες σεισμοί, άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Θεωρείται ρεκόρ στην ιστορία της περιοχής, από τότε, δηλαδή, που άρχισαν οι κάτοικοι να καταγράφουν  τις σεισμικές δονήσεις.
Το προηγούμενο ρεκόρ συνεχών δονήσεων το είχε το νησί  Χοκάιντο που το 1994 επλήγη με ισχυρό σεισμό και επί 80 ημέρες ακολούθησαν άλλοι 128 σεισμικές δονήσεις πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

ΗΠΑ

Στη μεγάλη αυτή χώρα μαίνονται οι ανεμοστρόβιλοι. Άρχισαν από τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους και έχουν σκοτώσει, ήδη, 523 άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 1000 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρωσία

Μετά από τις βροχές και τις πλημμύρες στην Μαγκαντόν και το χιόνι στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, ήρθαν απροσδόκητα οι πυρκαγιές.

Οι αστραπές

Τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου η Δανία και ο Καναδάς επλήγησαν από χιλιάδες αστραπές. Καταγράφηκαν περίπου 18.000 κεραυνοί μόνο σε μια καταιγίδα που ξέσπασε στην Δανία τη νύχτα της 7ης Ιουνίου.

Χιλή

Το ηφαίστειο εξερράγη και πάλι με αποτέλεσμα εκατοντάδες πτήσεις να ακυρωθούν και χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του φόβου της δηλητηρίασης από τα τοξικά αέρια.

Ισπανία

 Ο ισχυρός σεισμός  στην πόλη Λόρκα και οι καταρρακτώδεις βροχές  σημάδεψαν την ιβηρική χερσόνησο το Μάιο.

Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: