14.6.11

Βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί η Ελλάδα

 Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή
Σαφής παραμένει η θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσον αφορά τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αφού, όπως τονίζει, δεν υπάρχουν διλήμματα, αλλά μόνο η απόφαση. «Να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και ν’ αλλάξουμε ριζικά τη χώρα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες στον αθηναϊκό Τύπο. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητά συναίνεση σε όλους τους τόνους, ώστε να τρέξει το πρόγραμμα περικοπών και αποκρατικοποιήσεων, προτείνοντας ακόμη και την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής με την αντιπολίτευση σε κρίσιμες θέσεις.



Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αρνείται κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για λάθος συνταγές και προκρίνοντας επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αν και όταν γίνει Κυβέρνηση. Πέρα από τον κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να πείθει για το πρόγραμμα και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αρκετούς από τους βουλευτές του κόμματος να… βράζουν. Άλλοι ανησυχούν για το πώς θα σηκώσουν το χέρι να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπουργοί δεν δέχονται «μπάστακες» στα υπουργεία τους, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Άναψε φωτιές ο Βενιζέλος


Την ίδια στιγμή, φωτιές άναψε και η συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές το Μεσοπρόθεσμο, πράγμα αδύνατο, καθώς το ΛΑΟΣ δεν θα ψηφίσει, ενώ η Ν.Δ. δεν συναινεί. Για τις αποκρατικοποιήσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «Οι αποφάσεις είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις».


Χάνει την εμπιστοσύνη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Παπανδρέου χάνει όλο και περισσότερη λαϊκή στήριξη, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση, που φέρνει μπροστά τη Ν.Δ. για πρώτη φορά και μάλιστα με 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το πολιτικό σκηνικό να καθίσταται ακόμη πιο ρευστό. Μάλιστα, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά ανοιχτά εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «αντεπιτεθεί» με ανασχηματισμό, κάτι δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και μέσα στην εβδομάδα, παρότι δέχεται εισηγήσεις για αρχές Ιουλίου, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Εργαλείο» για ισχυροποίηση της θέσης της κυβέρνησης είναι και η διενέργεια δημοψηφίσματος, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα και τι αντέχει πραγματικά η κυβέρνηση να ρωτήσει τους πολίτες.


Οι ολλανδικές τράπεζες

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ιδιωτικές τράπεζες δεν θα πρέπει να εξαναγκαστούν να συμβάλουν σ’ ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να τη βάλουμε πίσω στον σωστό δρόμο», είπε ο πρόεδρος της Τράπεζα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπορείς ν' αναγκάσεις τις τράπεζες, αλλά θα πρέπει να το κάνουν με δική τους θέληση». Κατά τη διάρκεια μακράς συζήτησης, ο κ. Βέλινκ είπε ότι υποστήριξε τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους. Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της Ευρώπης προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τους κινδύνους μιας «επιλεκτικής στάσης πληρωμών», που θα αντιμετωπίζει τους διάφορους πιστωτές, δημόσιους και ιδιώτες, με διαφορετικό τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να αποφασίσει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά παραμένει διαιρεμένη σε σχέση με το ρόλο του ιδιωτικού τομέα.


Γερμανικές συστάσεις και προειδοποιήσεις

Ο ΝΕΟΣ Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν προειδοποίησε την υπερχρεωμένη Ελλάδα ότι οι διεθνείς πιστωτές θα αποσύρουν τη βοήθεια, εάν αποτύχει να συνεχίσει τις οδυνηρές περικοπές για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμά της, όπως έχει υποσχεθεί. «Η ικανότητα της Ελλάδας για πληρωμές (χρέους) εξαρτάται πρωτίστως από τη στάση της Κυβέρνησης και του λαού», ανέφερε ο επικεφαλής της Bundesbank. «Έχει δοθεί πολλή βοήθεια, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως είναι οι μαζικές και γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν αυτές οι δεσμεύσεις δεν υλοποιηθούν, δεν θα αποτελούν πλέον βάση για επιπρόσθετες ενισχύσεις», πρόσθεσε ο κ. Βάιντμαν.
Παρά το γεγονός ότι μια πιθανή ελληνική στάση πληρωμών είναι πιθανό να κάνει δύσκολη τη ζωή στα μέλη της Ευρωζώνης, «το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει και θα παραμείνει σταθερό, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση», κατέληξε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Οι «Αγανακτισμένοι» και χθες στο Σύνταγμα


ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «Δεν πάμε διακοπές, δεν πάμε παραλία, θα ‘μαστε όλοι εδώ, κάθε μέρα στην πλατεία», οι «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος πήραν και χθες θέση ανανεώνοντας, για τρίτη κατά σειρά Κυριακή, το ευρωπαϊκό τους ραντεβού. Οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες εξακολουθούν να κάνουν σαφές το πόσο απεχθές είναι το πρόγραμμα και πόση αντίδραση υπάρχει στην κοινωνία.
Το Σάββατο, 18η ημέρα της κατάληψης της πλατείας, στο πάνω διάζωμα έξω από τη Βουλή έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και φώναζαν συνθήματα, ενώ στο κάτω μέρος η συνέλευση συζητούσε με οικονομολόγους τα νέα μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι «Αγανακτισμένοι» συζήτησαν, επίσης, προχθές για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας, αλλά και τις αντιδράσεις τους την ημέρα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι σημαντικά αυξημένος είναι ο τζίρος για πολλά καταστήματα εστίασης γύρω από την πλατεία Συντάγματος, από την ημέρα που οι «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στους δρόμους. Ωστόσο, αρκετά είναι τα παράπονα από καταστηματάρχες των γύρω δρόμων, οι οποίοι μιλάνε για τη χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων και λόγω των πλανόδιων που βρίσκονται επί της πλατείας. Επισημαίνεται δε, ότι υπάρχει ομάδα υπεύθυνη για τη σίτιση των «Αγανακτισμένων», στην οποία καταφθάνουν καθημερινά ποσότητες τροφίμων από εθελοντές.

η σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: