25.12.11

Βρέθηκε εβραϊκός σφραγιδόλιθος για το αγνό λάδι



Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο εβραϊκό σφραγιδόλιθο στην τοποθεσία του Όρους του Ναού,  στην Ιερουσαλήμ, όπου υπήρχε εβραϊκός ναός.


Το αντικείμενο το οποίο  είναι από κασσίτερο, στο μέγεθος ενός κουμπιού, έχει γραμμένες τρεις αραμαϊκές λέξεις «Ντάκα Λε Για» που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο  Ελί Σουκρόν και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χάιφα, Ρόνι Ράιχ σημαίνει «αγνό για το Θεό».



Όπως επισημαίνει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz, το αντικείμενο  αυτό  αποτελούσε μέρος του τελετουργικού που λάβαινε χώρα στο ναό.


Μάλιστα ο αρχαιολόγος θα αναφέρει ότι η φράση αυτή του σφραγιδόλιθου, αναφέρεται στο Ταλμούδ:


«Είναι γραμμένο στο Ταλμούδ, σε ένα μικρό πήλινο δοχείο λαδιού που ανακαλύφθηκε στο ναό και είναι της περιόδου μετά τη νίκη των Μακκαβαίων κατά των Ελλήνων», θα πεί ο Σουκρόν και θα προσθέσει ότι ήταν η σφραγίδα του αρχιερέα που δήλωνε  την καθαρότητα του λαδιού που έφερναν δώρο στο ναό».


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τεχνούργημα, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα, ανήκει στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού και είναι μια σφραγίδα παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στη Μίσνα.
 Είναι το πρώτο αρχαιολογικό αντικείμενο που βρέθηκε το οποίο επιβεβαιώνει  τη γραπτή απόδειξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: