29.3.12

Τουρκία : Στο φως ναυάγιο του 2ου π.Χ. αιώνα



Τα αρχαιολογικά ευρήματα ενός αρχαίου ναυαγίου στις Μικρασιαστικές ακτές, που εντοπίστηκαν από τον Τούρκο αρχαιολόγο ερευνητή, Τζαμάλ Πούλακ το 1993,  ήρθαν στο φως, τελικά, το 2011 μετά από συνεργασία αρχαιολογικών ομάδων  του πανεπιστημίου του Τέξας (Texas A & M University) και του τούρκικου ερευνητικού υποβρύχιου ινστιτούτου,  υποστηριζόμενοι από το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας.


Πρόκειται για το ναυάγιο του Κιζίλμπουρουν- Kizilburun (πορφυρό ακρωτήρι) που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σμύρνης και τα ευρήματα, που κυρίως είναι τμήματα κιόνων του Ναού του Απόλλωνα του Κλάρου της Ιωνίας,  ανασύρθηκαν και φυλάσσονται στο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Αλικαρνασσού, στην Τουρκία.

Η ανέλκυση των ευρημάτων έγινε σε τρεις αρχαιολογικές περιόδους, από όπου συνολικά  ήρθαν στο φως περίπου 3.000 αντικείμενα από το ναυάγιο του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ.

Τα τμήματα του κίονα  είναι συνολικού ύψους 11 μέτρων και πλάτους 1,5 μέτρων και πιθανολογείται ότι επρόκειτο για την επισκευή του Ναού του Απόλλωνα του Κλάρου, ενός ναού του 3ου αιώνα π.Χ.

Οι υποβρύχιες έρευνες έγιναν το 1993, το 2005, το 2008 και τελείωσαν το 2011.
Τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνουν εκατοντάδες κομμάτια ξύλου που διατηρήθηκαν κάτω από το φορτίο των 50 τόνων του πλοίου, τα οποία υποθέτουν ότι αποτελούσαν ξύλα στήριξης των μαρμάρινων κομματιών των κιόνων ή ξύλα- μέρος  του κύτους του ναυαγίου.

Βρέθηκαν, επίσης, πολλά κεραμικά, αμφορείς, κύπελλα, μαγειρικά σκεύη προμετωπίδες, επιτάφιες στήλες κλπ.

Σύμφωνα με την διευθύντρια, Tuba Ekmekçi,  του Ινστιτούτου Υποβρυχίων Ερευνών της  της Αλικαρνασσού (Bodrum), τα μαρμάρινα τμήματα των κιόνων που προορίζονταν για επισκευή του Ναού του Απόλλωνα του Κλάρου, επεξεργάστηκαν  στα λατομεία του νησιού της Ιωνίας, Προκόνησσος  της θάλασσας του Μαρμαρά,  και το κάθε ένα ήταν από 5 έως επτά τόνους βάρος. Στην Προκόνησσο φορτώθηκαν στο μοιραίο πλοίο για να μεταφερθούν στην Κλάρο, που δεν έφθασε όμως ποτέ. 

Σημειώνεται ότι η Προκόνησσος είχε λατομεία κάλλιστου λευκού μαρμάρου (εξ ου και Θάλασσα του Μαρμαρά).

Όπως θα τονίσει η Εκμεκσί στην ίδια περιοχή- λίγο πιο κάτω από τη Σμύρνη-  που βρέθηκε αυτό το ναυάγιο το οποίο έλαβε το όνομα του ακρωτηρίου «Κιζίλμπουρουν», έχουν εντοπιστεί  άλλα έξι αρχαία ναυάγια.
Η περιοχή του κάβου αυτού του «Πορφυρού Ακρωτηριού» σε περιπτώσεις κακοκαιρίας ήταν αρκετά επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα της αρχαιότητας.


--

Δεν υπάρχουν σχόλια: