18.3.12

Σκοπιανοί αρχαιολόγοι: Ελπίζουμε να βρούμε την ακριβή τοποθεσία της Δοβήρου και των Ιδομενών



Μάρτιος 18, 2012.


Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή του Γκράντιτσορ Μράρομ, απέναντι από τι Ισάρ Μαρβίνσι, ελπίζουμε φέτος να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα που ακριβώς είναι η θέση των αρχαίων πόλεων της Δοβήρου και της Ιδομένης, οι οποίες αναφέρονται στο έτος 429 π.Χ.,  αναφέρει ο Εμίλ Σλαμκόφ του μουσείου της Γευγελής – όπως δημοσιεύει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Η παραποτάμια περιοχή του Αξιού ποταμού είναι από πιο μεγάλους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Σκοπίων, όσον αφορά τον αρχαίο πολιτισμό και φέτος θα αποτελέσουν  το επίκεντρο του Μουσείου της Γευγελής, ώστε να συνεχιστεί η έρευνα στην σημαντική περιοχή Γκράντισορ Μράμορ  του χωριού  Μιλέτκοβο, σημειώνεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Η τοποθεσία ενδιαφέροντος,  στην οποία γίνονται έρευνες κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Αξιού, απέναντι από το χωριό Ισάρ Μαρβίντσι. Ελπίζουμε ότι φέτος θα καταφέρουμε τελικά να εντοπίσουμε την ακριβή θέση. Μια τοποθεσία που από χρόνια οι αρχαιολόγοι αμφισβητούν  για την ακριβή θέση  των αρχαίων  πόλεων της Δοβήρου και των Ιδομενών, που αναφέρονται  από τους αρχαίους (Έλληνες) συγγραφείς, από το 429 π.Χ.», είπε ο διευθυντής του Μουσείου της Γευγελής.

Προς το παρόν τα ευρήματα στην περιοχή περιορίζονται  σε ερείπια κτηρίων και έναν αριθμό κινητών ευρημάτων της ύστερης αρχαιότητας όπως  αγγεία, κύπελλα τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται για έναν οικισμό της εποχής του σιδήρου της ύστερης αρχαιότητας – από τον 8ο αιώνα έως τον 5ο αιώνα π.Χ..

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Μουσείου Γευγελής, φέτος οι αρχαιολογικές ομάδες,  θα εργαστούν στο χώρο του Μπάσοτ της Γκόρνα Κόρια και στο χωριό Νεγκόρτσι, καθώς και στις τοποθεσίες Μιλίτσι και Κοφιλάκ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πέρα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές,  θα ανακαινιστεί και το παλιό  τουρκικό λουτρό της Γευγελής και θα γίνει χώρος γκαλερί. Η ανακατασκευή  του κτιρίου έχει αρχίσει από το 2005. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε, εναπομένει τώρα η διαμόρφωση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: