11.6.12

Βρικόλακας είχε στον τάφο του πουγκί με ασημένια νομίσματα




Ιούνιος 11, 2012.

Στο παλαιό νεκροταφείο της εκκλησίας ‘Άγιος Ιβάν Ρίλσκι’ στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια ανασκαφών που γίνονται με την επίβλεψη του καθηγητή αρχαιολογίας, Νικολάι Οβτσάροφ, ανακαλύφθηκε τάφος στον οποίο ο νεκρός ενταφιάστηκε σύμφωνα με το τελετουργικό που γινόταν σε έναν βρικόλακα.


Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος εξήγησε ότι η ταφή  έγινε βάσει ενός ειδωλολατρικού εθίμου που διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Για παράδειγμα ο νεκρός είχε έναν λοστό ή μαχαίρι στο στήθος και τον σκέπαζαν με πέτρες για να μην μπορεί να σηκωθεί, ενώ πολλές φορές του έδεναν γερά τα άκρα. Ο τάφος του ‘ντυνόταν’ με οπάλιο πριν τον ενταφιάσουν και ακολουθούσαν τελετές για τον οριστικό θάνατό του Βρικόλακα»

Η πιο δύσκολη μέρα ήταν η 40η για το Βρικόλακα. Αν δεν ‘ξυπνούσε’ την ημέρα εκείνη, σήμαινε ότι πέθανε οριστικά.

Άλλα παγανιστικά κατάλοιπα ήταν να βάζουν στο νεκρό βρικόλακα ένα πουγκί γεμάτο με ασημένια νομίσματα στο στόμα του  ή κάπου αλλού να τα πάρουν στον άλλο κόσμο και να μην επιτρέψουν στο νεκρό να ξαναγυρίσει στον επάνω κόσμο, είπε ο Οβτσάροφ.

«Στο νεκροταφείο αυτό βρήκαμε έναν τάφο του δέκατου όγδοου αιώνα που είχε ένα πουγκί με 30 χρυσά νομίσματα για να πληρώσει τη μεταφορά του στον άλλο κόσμο και τα άκρα του ήταν δεμένα για να μην βγει από τον τάφο του», αποκάλυψε ο καθηγητής.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: