12.7.12

Τουρκία: Τα φάρμακα για την άμβλωση είναι σαν τα ναρκωτικά



«Εσωτερικός πόλεμος για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία»

Ιούλιος 12, 2012.

Το υπουργείο Υγείας εγκατέλειψε την απαγόρευση των αμβλώσεων (μετά τις μεγάλες αντιδράσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας) και κήρυξε τον πόλεμο κατά των φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για την άμβλωση  με παράνομα μέσα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Το τουρκικό Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι οι παράνομες αμβλώσεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα για την αύξηση του πληθυσμού. Αποφάσισε, αφού αδυνατούσε να προωθήσει σχέδιο νόμου για απαγόρευση της άμβλωσης να αποσύρει τα φάρμακα από τα φαρμακεία που εντείνουν την αποβολή στις έγκυες γυναίκες.

Ένα από τα φάρμακα αυτά είναι το Cytotec που χρησιμοποιείται για προβλήματα στομάχου. Το άλλο είναι το Arthrotec,  που είναι για φλεγμονή των αρθρώσεων και την αρθρίτιδα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους. Αυτά τα φάρμακα πωλούνται περίπου  μισό εκατομμύρια κουτιά ετησίως.

Όμως, οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να παραμείνουν μακριά από τα δύο αυτά φάρμακα, επειδή παρουσιάζουν παρενέργειες και επιπλοκές και μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

Εδώ, λοιπόν, επενέβη το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πολλές εκθέσεις ασθενών, «τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνουν, τελικά, οι γυναίκες οι οποίες έχουν μείνει έγκυες για τον τερματισμό της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης», (για να μην αναγκαστούν σε δαπανηρή έκτρωση).

Το Υπουργείο, λοιπόν,  έλαβε μέτρα για αυτή τη μεθοδολογία της άμβλωσης. Έστειλε εντολές στους αρμόδιους φορείς ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη παροχή αυτών των φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται κατάσχεση του φαρμάκου και θα εμπίπτει στη νομοθεσία περί των ναρκωτικών.

Οι ποινές θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για παράβαση του νόμου για χρήση ναρκωτικών ουσιών, σημειώνει το CNN Turk.

--




Δεν υπάρχουν σχόλια: