31.7.12

Η νέα Τουρκία: Μεγάλη, πλούσια και ισχυρή



Η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και όχι ο «κακός μαθητής» της Ευρώπης: η Τουρκία ανθεί σχεδόν απαρατήρητη.

 Μπορεί και αντέχει οικονομικά σε μια περίοδο που η κρίση χτυπά την Ευρώπη, όπως γράφει σε σχετικό άρθρο της, η Deutsche Welle.

Ενώ το ευρώ κινδυνεύει οι Τούρκοι ξεπέρασαν τους Κινέζους

Το ευρώ κινδυνεύει, η δυτική οικονομία σε στασιμότητα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πτώχευση και η Τουρκία- από την άλλη πλευρά- αντιμετωπίζει έξοχα αυτές τις προκλήσεις.


Το 2011 η οικονομία της σημείωσε αύξηση 10 τοις εκατό. Οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει του Κινέζους. Φέτος το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3 τοις εκατό. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι το 2013 η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,5 %.

Για δεκαετίες, η ένταξη στην ΕΕ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τουρκίας. Τώρα, όμως,  η Άγκυρα κρατά αποστάσεις από τις Βρυξέλλες, στην προσπάθειά της να καταστεί περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε πρόσφατα ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί «μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο», αλλά, «χωρίς καμία ειδική προτεραιότητα».

“Η Ευρώπη να είναι προσεκτική”

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα χάσει αν η Τουρκία εξ ολοκλήρου αφεθεί στο άνοιγμά της στην Ανατολή.

Ο οικονομολόγος και φιλοευρωπαϊστής, Μπαχρί Γιλμάζ, του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, συνιστά ότι η ΕΕ να δεχθεί επειγόντως την Τουρκία στην Κοινότητα πριν απογοητευθεί τελείως και απομακρυνθεί.

Τα επιχειρήματά του είναι κυρίως οικονομικά: η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μια σημαντική οικονομική δύναμη.

Το 2030 η Τουρκία θα καταστεί τέταρτη οικονομία στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες.

Και αυτό δεν είναι ουτοπικό.

Η Τουρκία εδώ και καιρό παράγει περισσότερα αυτοκίνητα από ό, τι η Ιταλία, μηχανήματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα  φρούτα και τα λαχανικά έχουν κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές  της εξαγωγές.

Παράλληλα αυξάνεται ραγδαία και ο πληθυσμός. Τα 74 εκατομμύρια σήμερα μέχρι το 2025( σε 13 χρόνια) θα γίνουν 90 εκατομμύρια-αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέπεις του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Και τα 90 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μία τεράστια αγορά.

Παράδειγμα οι Τούρκοι

Η Τουρκία, φυσικά, έχει τα προβλήματά της:
-υψηλό εξωτερικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου,
-εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια,
-κακή εκπαίδευση.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν:
-ελλείψεις στα ανθρώπινα δικαιώματα,
- στα δικαιώματα των γυναικών,
- των μειονοτήτων
και τα στοιχεία αυτά παρεμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλλον, οι παλιές αδυναμίες της, όπως ασταθής τραπεζικός τομέας, προστατευτισμός και το χρέος, έχουν ήδη θεραπευτεί.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη μετά την κρίση του 2001

Μετά την μεγάλη κρίση του 2001, η Τουρκία πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις- αγνοώντας το κόστος- που ήταν πραγματικά εντυπωσιακές.

Οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα ήταν δραστικές και αποτελεσματικές. Οι Τούρκοι κατάφεραν να συμμορφωθούν γρήγορα  στα ισχύοντα στην ‘γηραιά ήπειρο’ και από ποσοστό των 70 τοις εκατό των Τούρκων πολιτών, το 2004,  που ήθελαν να ενταχθούν στην ΕΕ, για να ‘σωθούν’, τώρα η Ευρώπη είναι ελκυστική μόνο στο 38 τοις εκατό των πολιτών.

--



Δεν υπάρχουν σχόλια: