25.9.12

Η πώληση του κτηρίου του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη


www.mikres-ekdoseis.gr

Τι λένε τουρκικά δημοσιεύματα

Με τίτλο «Αποχαιρετισμός στη Σμύρνη» η Μιλλιέτ γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι μεταξύ των κτιρίων που η Ελλάδα θα πουλήσει λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι και το κτίριο του Προξενείου της στην Σμύρνη.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκοι επιχειρηματίες της Σμύρνης θέλουν να αγοράσουν το κτίριο για να το μετατρέψουν σε Μουσείο. Όπως αναφέρεται, το εκτόπισμα του ιστορικού κτιρίου στην σημερινή λεωφόρο Ατατούρκ στο νούμερο 262 , είναι πολύ μεγαλύτερο από την υλική του αξία. Ο ανταποκριτής της Μιλλιέτ αναφέρει ότι κατ’ αρχήν η περιοχή Κορντόν είναι το σημείο όπου μπήκε τελεία στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι την Μικρασιατική καταστροφή, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Το κτίριο, προστίθεται, το οποίο χρησιμοποιεί η Ελλάδα από το 1955 μέχρι σήμερα είναι η τελευταία ελληνική περιουσία στην περιοχή Κορντόν και τώρα βρίσκεται στον κατάλογο άμεσων πωλήσεων μαζί με τα κτήρια στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες της Σμύρνης που θέλουν να το αγοράσουν και να το μετατρέψουν σε Μουσείο, σημειώνεται, θεωρούν πως δεν θα πρέπει να ανήκει στην ιδιοκτησία ενός μόνο ατόμου και θα καλέσουν αυτή την εβδομάδα τους Προέδρους των επαγγελματικών Επιμελητηρίων και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να συζητήσουν το θέμα.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα για το ίδιο θέμα η Σαμπάχ με τίτλο «Μήπως η Ελλάδα βγάζει προς πώληση το Προξενείο της στην Σμύρνη;», γράφει ότι την πώληση ορισμένων ακινήτων και κτιρίων διπλωματικών αντιπροσωπειών της προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως γράφει η ελληνική εφημερίδα «Το έθνος» .

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: