23.10.12

Στρασβούργο : Η Βουλγαρία καταδικάστηκε για αντιμετώπιση ρατσισμού σε Ρομά



Οκτώβριος 23, 2012.

Στρασβούργο –Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο έκρινε ένοχη τη Βουλγαρία για διακρίσεις και αναποτελεσματικότητα στην προστασία του δικαιώματος της ζωής.

Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε ο προσφεύγων  Γιολάντα Γιότοβα που είναι Ρομά και ζει στο χωριό Άγκλεν Λουκόβιτ.

Στις 19 Ιουνίου του 1999 χτυπήθηκε  στο στήθος στο σπίτι της από μια ομάδα άγνωστων δραστών. Τραυματίστηκε σοβαρά και διεκομίσθη στο νοσοκομείο και στη συνέχεια κρίθηκε με αναπηρία 75 τοις εκατό από τον τραυματισμό.

Η αρμόδια αστυνομική αρχή και εισαγγελία απέτυχαν να εντοπίσουν τους δράστες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συνολική έρευνα ήταν αναποτελεσματική. 

Οι αρχές δεν προέβησαν σε μια σειρά απαραίτητων ενεργειών που θα έπρεπε να ακολουθηθούν ώστε να συλληφθούν οι δράστες. Οι προδικαστικές έρευνες σταμάτησαν αρκετές φορές και οι έρευνες έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (δικαίωμα στη ζωή) σε διαδικαστική πτυχή του.

Το Δικαστήριο έκρινε, επίσης ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (διακριτική μεταχείριση) σε συνδυασμό με το αρθ. 2, επειδή οι βουλγαρικές αρχές δεν διερεύνησαν, όπως ήταν υποχρεωμένοι για το ενδεχόμενο ρατσιστικών κινήτρων και διάπραξη αδικήματος.

Το Δικαστήριο απαιτεί αποζημίωση στην προσφεύγουσα € 12.000 για ηθική βλάβη και € 3.770 για δαπάνες της δίκης, όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό ΄Κρος'.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: