6.11.12

Ένα πρώην ελληνικό χωριό στην Τουρκία, έγινε πασίγνωστο από τους …Μάγια



Το ημερολόγιο των Μάγια γράφει, λέει, για το χωριό στην Τουρκία ότι θα γλυτώσει από την καταστροφή του κόσμου

Νοέμβριος 6, 2012.

Ένα μικρό χωριό προσελκύει πρόσφατα το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών από όλον τον κόσμο. Το χωριό λέγεται Şirince και βρίσκεται στην επαρχία Σελτσούκ, πολύ κοντά στην αρχαία πόλη της Εφέσου.

Ο κοινοτάρχης, Engin Vatan,  δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για το χωριό τους προκλήθηκε από την αναφορά του στο ημερολόγιο των Μάγιας που βρέθηκε στην Γουατεμάλα.

Το ημερολόγιο αυτό προφητεύει το τέλος του κόσμου που θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου του 2012.

Σύμφωνα με την προφητεία των Μάγιας, μόνο το χωριό Σιρίντσε και ένα γαλλικό χωριό θα μείνουν ανέπαφα από την καταστροφή του κόσμου.

«Στο μέχρι τώρα άγνωστο χωριό μας, καταφθάνουν  περιηγητές από όλον τον κόσμο», λέει ο Βατάν.

Ειδικά, μάλιστα, για την περίοδο από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους, όλα τα τουριστικά δωμάτια και τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν κλειστεί από αλλοδαπούς.
Το χωριό ιδρύθηκε από Έλληνες κατοίκους  της Εφέσου που εκδιώχθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους

Το χωριό αυτό ιδρύθηκε πριν από πολλούς αιώνες από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην Έφεσο και από την οποία εκδιώχθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους.

Το χριστιανικό ελληνικό χωριό  έχει ιστορία αιώνων και αναφέρεται ως χριστιανική κοιτίδα στην μουσουλμανοκρατούμενη περιοχή.

Με την αναγκαστική μετανάστευση των  ελληνικών πληθυσμών το 1923 οι Έλληνες κάτοικοι έφυγαν για την Ελλάδα, ενώ σε αυτό ήρθε μουσουλμανικός πληθυσμός από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πριν από είκοσι χρόνια η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε  να διατηρήσει την ιστορική αρχιτεκτονική του χωριού, όπως ήταν όταν ζούσαν σε αυτό οι Έλληνες. 

Έτσι τώρα παρουσιάζεται ως ένα γραφικό χωριό με ασβεστωμένα λευκά σπίτια που αναδεικνύουν την αρχαία αρχιτεκτονική με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τις φιάλες του τοπικού οίνου που υπάρχουν σε κάθε γωνιά.
Οι εντόπιοι έχουν διατηρήσει τη χριστιανική εκκλησία του χωριού,  επί της οποίας βρίσκεται η εικονιζόμενη μαρμάρινη επιγραφή στην ελληνική γλώσσα, που αναφέρεται  στην κατασκευή του ναού

Η οινοπαραγωγή ήταν παλαιότερα η κύρια απασχόληση των Ελλήνων κατοίκων, όταν εγκατέλειψαν το χωριό οι Έλληνες σταμάτησε η παραγωγή κρασιού. Τελευταία, όμως, δραστηριοποιήθηκε η παραγωγή από εντόπιους λόγω του ιδανικού κλίματος για την ανάπτυξη των αμπέλων.

Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα αυτό το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν Σιρκίντζε που σημαίνει ‘Άσχημο’ και ως λόγος για την ονομασία του αυτή αναφέρεται ότι δεν ήθελε να προσελκύει την προσοχή των ξένων, πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το 1926 αλλάχθηκε σε Şirince ( που σημαίνει συμπαθές, όμορφο). Σήμερα στο λόφο επάνω υπάρχει ακόμη η χριστιανική εκκλησία του χωριού.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένα ποσοστό 10 τοις εκατό των ανθρώπων, παγκοσμίως, πιστεύει ότι το ημερολόγιο των Μάγιας προβλέπει, πράγματι, την καταστροφή του κόσμου, γράφει το δημοσίευμα.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: