12.2.13

Γλωσσολόγοι έχουν δημιουργήσει αλγόριθμο που αναβιώνει τις αρχαίες γλώσσες



Φεβρουάριος 12, 20132.

Οττάβα.

Καναδοί και Αμερικανοί γλωσσολόγοι έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο υπολογιστή που είναι σε θέση να ανακατασκευάσει αρχαίες  αρχικές γλώσσες οι οποίες έχουν  προηγηθεί από τις σύγχρονες γλωσσικές ομάδες και γλωσσικές οικογένειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εφεύρεση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ιστορίας των πολιτισμών της Γης.

«Ελπίζουμε ότι ο αλγόριθμος μας, θα κάνει μια επανάσταση στην ιστορική γλωσσολογία, η οποία ακολουθεί παρόμοιο τρόπο στατιστικής ανάλυσης και  δυνατότητας υπολογισμού των μεταμορφώσεων στην εξελικτική βιολογία. Παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις αποχρώσεις, όπως μπορούν οι επαγγελματίες γλωσσολόγοι, εντούτοις θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν περισσότερες γλώσσες στην ανοικοδόμηση της πρωτο-γλώσσας», είπε ο εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο της βρετανικής Κολομβίας, Αλεξάντερ Μπούκαρ-Κότε.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, έχουν διδάξει πώς να «αναβιώνουν» με  υπολογιστή οι αρχαίες γλώσσες και αναπτύχθηκε ένα στατιστικό μοντέλο που δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζει συνδέσεις μεταξύ των λέξεων σε κάθε άλλη συγγενική γλώσσα.

Οι αναζητήσεις του αλγόριθμου γίνονται βάσει των σχέσεων και της ανάλυσης των λέξεων, σε επίπεδο απλών στοιχείων ήχου που παράγονται από την ομιλία.
Τα δεδομένα αρκετών χιλιάδων λέξεων σε συνδυασμό με τη χρήση στατιστικών αλγορίθμων, βήμα προς βήμα, γίνεται η αποκατάσταση της εικόνας της αρχαίας γλώσσας ,καθώς προέρχεται με την ανάλυση των επιρρημάτων.

Για παράδειγμα ο Αλεξάντερ Μπούκαρ-Κότε και οι συνεργάτες του ανασκεύασαν γλώσσα από την οποία προήλθαν 637 γλώσσες που ομιλούνται από τους κατοίκους της Ωκεανίας, της Μαδαγασκάρης, των Φιλιππίνων και ορισμένων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.


--
Ria Novosti
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: