20.8.13

Ισραήλ: Οχυρωματικά έργα σε λιμάνι των αρχαίων Ασσυρίων


Αύγουστος 20, 2013.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έφεραν στο φως τα ερείπια πολλών αρχαίων οχυρώσεων που δημιουργήθηκαν την εποχή του σιδήρου σε ένα λιμάνι των Ασσυρίων στο σημερινό Ισραήλ.


Τα τείχη τα οποία είναι καλοδιατηρημένα, είναι κατασκευασμένα με τούβλα και έχουν  πλάτος 12 μέτρων και ύψος 15 μέτρων. Ο τοίχος καλύπτεται από επίχρισμα λάσπης και άμμου και εκτείνεται  σε δεκάδες μέτρα σε κάθε πλευρά.

Υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού και η οχύρωση παρουσιάζει ένα ημικύκλιο σε μια περιοχή που το εσωτερικό της εκτείνεται σε 17 στρέμματα.

Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο στο Άστοντ Γιάμ, περιοχή στη σύγχρονη ισραηλινή ακτογραμμή Άσντοντ, ακριβώς νότια του Τελ Αβίβ.
Επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών είναι ο  Δρ Αλεξάντερ Φαντάλκιν του Πανεπιστημίου Αρχαιολογίας του Τελ Αβίβ με αρμοδιότητα στον πολιτισμό της  αρχαίας Εγγύς Ανατολής και οι εργασίες γίνονται με μέριμνα της Sonia and Marco Nadler Institute of Archaeology.

Οι οχυρώσεις φαίνεται να προστατεύουν ένα τεχνητό λιμάνι, είπε ο Φανταλκίν, και αν πράγματι συμβαίνει αυτό, πρόκειται για μια ανακάλυψη διεθνούς σημασίας,  γιατί είναι το πρώτο τεχνητό λιμάνι στην περιοχή των ακτών της Λεβάντε.

Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι τα πιο πρόσφατα ερείπια είναι από την Ελληνιστική Περίοδο μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ.. Τα κτήρια αυτά είχαν προφανώς χτισθεί μετά τα οχυρωματικά έργα τα οποία εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν πιθανόν από κάποιο σεισμό κατά το δεύτερο ήμισυ του 2ου αιώνα π.Χ.

Μεταξύ των ευρημάτων στα ερείπια αυτά ήταν ορισμένα νομίσματα και σκεύη.
Αρχαιολόγοι που έχουν ερευνήσει το χώρο προβαίνουν σε διάφορες εικασίες για το έργο, αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ότι είναι έργο των Ασσυρίων που κατοικούσαν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: