11.12.13

Επιστήμονες: Το αρχαιότερο Σεληνιακό Ημερολόγιο βρέθηκε στη Σκωτία


Ανατρέπεται η «πρωτοκαθεδρία» της Μεσοποταμίας

Δεκέμβριος 11, 2013.βίντεο

Οι αρχαιολόγοι φαίνεται ότι έχουν βρει το αρχαιότερο σεληνιακό ημερολόγιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η απροσδόκητη ανακάλυψη έγινε στην οροσειρά Aberdeenshire στη Σκωτία. Οι επιστήμονες εντόπισαν 12 εγκοπές που συμβολίζουν τις φάσεις της Σελήνης. Αυτές οι εγκοπές θα μπορούσαν να  ορισθούν ως οι 12 ημερολογιακοί μήνες.



Σύμφωνα με το BBC, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποφάνθηκε ότι η ηλικία των ευρημάτων είναι περίπου  10.000 ετών. Έτσι το ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ανθρώπους, που ζούσαν εκεί, το χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι και την εύρεση της αλλαγής των εποχών.

Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή έγιναν το 2004. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  το ημερολόγιο ανήκει στην Μεσολιθική εποχή και βρέθηκε στην Warren Field. Είναι χιλιάδες χρόνια αρχαιότερο από ό, τι παρόμοιες κατασκευές στη Μεσοποταμία και ήδη θεωρείται το πιο αρχαίο.

Το ημερολόγιο της Σκωτίας, αναφέρεται στο σημείο της ανατολής του ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Αυτό επέτρεψε στους πρωτόγονους ανθρώπους να κάνουν  υπολογισμούς σε πραγματικό αστρονομικό χρόνο και πότε έπρεπε να περιμένουν με βεβαιότητα την επόμενη αλλαγή εποχής στη γη.

Ο καθηγητής Vince Gaffney δήλωσε: «όλα δείχνουν ότι η κοινωνία των αρχαίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που ζούσε στη Σκωτία, είχαν την ανάγκη της μέτρησης του χρόνου και των μηνών. Οι άνθρωποι είχαν έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εποχιακές διακυμάνσεις του σεληνιακού κύκλου  και ήταν ...5000 χρόνια πριν από την πρώτη  ημερολογιακή εμφάνιση στη Μέση Ανατολή».

Ο αρχαιολόγος Freyser Shannon, δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα σημαντικό μνημείο των βρετανικών ανασκαφών που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε στον πολιτισμό των ανθρώπων που έζησαν πριν από 10.000 χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή μας παρέχει περισσότερη κατανόηση για τις σχέσεις των ανθρώπων με το χρόνο και με τις ουράνιες σφαίρες...»


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: