9.12.13

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος ναός του Βούδα




Δεκέμβριος 9, 2013.

Η γενέτειρα του Βούδα Σκιαμούνι, του θρυλικού ιδρυτή του βουδισμού, θεωρείται ότι είναι ένας οικισμός στο Λουμπίνι του Νεπάλ.

Εκεί κτίσθηκε ένα σύνθετο ναού, το οποίο σήμερα αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,  στην Ασία.

Αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήχθησαν απευθείας στο ναό Μάγια Ντέβι, επιβεβαίωσαν τα γεγονότα της βιογραφίας του Βούδα, όπως ορίζονται στα αρχαία θρησκευτικά κείμενα.

Ο πνευματικός δάσκαλος γεννήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. , κάτω από ένα δέντρο. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τις ρίζες ενός δένδρου, του οποίου  η ηλικία δεν είναι μικρότερη από 26 αιώνες και το θεώρησαν ως ιερό φυτό.


«Επιβεβαιώνοντας ότι Βούδας γεννήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της εποχής και του τόπου, κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπου υπήρξαν απότομες μεταβολές. Τότε εισήχθησαν τα κέρματα για τις πληρωμές, δημιουργήθηκαν ιδέες  σχετικά με την αστικοποίηση, επεκτάθηκε το εμπόριο και άνθισαν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», λέει ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης, ο Robin Coningham από το πανεπιστήμιο του Durham.

Ο Coningham  μαζί με τους συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό τεχνικών ραδιοχρονολόγησης, οπτικής διεγερμένης ακτινοβολίας, για τον προσδιορισμό της ηλικίας των θραυσμάτων άνθρακα και άμμου στη δομή του ξύλου.

Η γεωλογική ανάλυση επιβεβαίωσε, επίσης, την παρουσία ριζών ενός παμπάλαιου δένδρου, κάτω από το κεντρικό τμήμα του αρχαίου ναού.


Σύμφωνα με το μύθο, η βασίλισσα  Μάγια Ντέβι, η μητέρα του Βούδα, γέννησε το παιδί της  κάτω από ένα δένδρο, στον κήπου της Λουμπίνι, που βρισκόταν στα μισά του δρόμου μεταξύ της περιουσίας των γονιών της και των γονέων του συζύγου της. Ο πρώτος ναός χτίστηκε γύρω από το δένδρο αυτό.

«Οι περισσότερες έρευνες, σχετικά με την ιστορία του Βουδισμού, εστιάζονται στο χρονικό διάστημα από την αρχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Ασόκα, ο οποίος κυβέρνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Η διακυβέρνηση του Ασόκα είναι αξιοσημείωτη για τους βουδιστές, αφού αυτός επεδίωξε και πέτυχε την διάδοση της διδασκαλίας του Βουδισμού από το Αφγανιστάν μέχρι το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα», λέει ο Coningham  στο αρχαιολογικό δελτίο του Πανεπιστημίου Durham.

Ωστόσο, νεότερες μελέτες, αρχαίων ιερών, έχουν δείξει ότι ο Βουδισμός είχε εξαπλωθεί πολύ πριν τη γέννηση του μεγάλου αυτοκράτορα. Το αρχαίο συγκρότημα του ναού που κτίσθηκε στη θέση της γέννησης του Βούδα, είναι πολύ παλαιότερο των πεποιθήσεων για την εδραίωση της θρησκείας αυτής.

Το ιερό στο Λουμπίνι είναι ένα από τα βασικά σημεία που σχετίζονται με τη βιογραφία του Βούδα.

Γνωστές αναφορές είναι όπως η πόλη Μποδ Γκάγια, όπου σύμφωνα με το μύθο ο Βούδας έλαβε τη θεία φώτιση, η Σαρνάθ, όπου κήρυξε για πρώτη φορά ο πνευματικός ηγέτης και η πόλη Κουσινάγκαρ, στην οποία ο Γκαουτάμα Βούδας πέθανε, η καλύτερα μετέβη στην κατάσταση Παρινιρβάνα.


Είναι αξιοσημείωτο ότι με τους αρχαιολόγους στον αρχαίο ναό του Βούδα, εργάζονται και μοναχοί βουδιστές και προσκυνητές.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού του Νεπάλ, Ram Kumar Shrestha,  τονίζει τη σημασία της ανακάλυψης για το μισό δισεκατομμύριο πιστών του Βούδα.

Η επιβεβαίωση των επιστημόνων για τα  στοιχεία των θρησκευτικών αναφορών, σύμφωνα με τον πολιτικό, ενισχύουν την πίστη των Βουδιστών.



--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: