7.12.13

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τιμούσαν τους κύνες



Δεκέμβριος 7, 2013.

Πέντε κεραμικά δοχεία που περιέχουν τα λείψανα από  κύνες (σκύλους), βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στην περιοχή Σούνετ εζ Ζεμπίμπ,  στην Άβυδο, την καρδιά της Αιγύπτου.


Οι αρχαιολόγοι από την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύουν ότι οι κύνες είχαν ιερή σημασία για τους αρχαίους Αιγυπτίους και τονίζουν τη μεγάλη σπανιότητα αυτών των ευρημάτων.

Η μεγάλη πλίνθινη δομή στο Σούνετ εζ Ζεμπίμπ είχε χτισθεί  κατά τη δεύτερη δυναστεία του Χασεχεμούι, πριν από περίπου 4.700 χρόνια και είναι ένα από τα πολλά κτήρια της αρχαίας πόλης της Αβύδου. Εξερευνώντας το νότιο-ανατολικό τμήμα της Σούνετ εζ Ζεμπίμπ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 13 μεγάλα κεραμικά αγγεία, που ανήκουν περίπου στο 1.000 π.Χ.

Μέρος των αγγείων ήταν άδεια,  σε τρία βρέθηκαν λείψανα από θερσκιόρνιθες  και άλλα πέντε με λείψανα κυνών.

«Η Θερσκιόρνιθα λατρευόταν από τους αρχαίους Αιγυπτίου, ως πουλί της σοφίας και της γνώσης. Για αυτό πολλές αναπαραστάσεις έχουν το κεφάλι της θερσκιόρνιθας, είπε ο αιγυπτιολόγος Σαλίμ Ικράν από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
«Ωστόσο τα ευρήματα των λειψάνων των κυνών είναι εξαιρετικά σπάνια, πιστεύουμε ότι οι κύνες ήταν στενά συνδεδεμένοι με θρησκευτικές τελετές και στα λείψανα των ζώων αυτών απέδιδαν ιδιαίτερη ιερή σημασία»

Το Σούνετ εζ Ζεμπίμπ, στην Άβυδο της Αιγύπτου


Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ τα τρία δοχεία περιείχαν σκελετικά υπολείμματα των κυνών, τα άλλα δύο ήταν σχεδόν ανέγγιχτα από το χρόνο. Η χημική ανάλυση έδειξε ότι κατά το χρόνο του θανάτου των ζώων ήταν περίπου πέντε ετών.

Οι κύνες (σκυλιά) έχουν τρίχωμα καφέ και σκούρο κόκκινο, με μικρά μαύρα στίγματα, σαν κάποιος να τα είχε σημαδέψει με σκοπιμότητα. Ένα σκυλί είχε γεμίσει σχεδόν ολόκληρο το αγγείο, έτσι που ήταν δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι μπορούσε να χωρέσει μέσα σε αυτό.

Το παράξενο είναι πως δεν παρουσιάζονται σημάδια αλλοίωσης στο σώμα τους και θα μπορούσε να τα δει κανείς σαν να ζούσαν.

Η άριστη διατήρηση των λειψάνων αρχίζει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία της ταρίχευσης. Κρίνοντας από το γεγονός ότι στα σώματα των κυνών υπάρχουν επίδεσμοι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι από τα ζώα έχουν αφαιρεθεί τα έντερα, ξηράθηκαν και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αλάτι για να απορροφηθεί όλο το λίπος. Καλύφθηκαν με λάδι ή ρητίνη και με πλήρη τάξη φυλάσσονταν στα κεραμικά δοχεία.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να διεξάγουν σύντομα χημική ανάλυση των ιστών, για να ερευνήσουν τον ακριβή τρόπο συντήρησής τους επί περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: