16.3.14

NASA: Τέλος στο μύθο του «πλανήτη x»- ‘Νέμεσις’


Μάρτιος 16, 2014.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη NASA  για τον ουράνιο θόλο, έδωσε ένα τέλος στο μύθο στον «πλανήτη X» του ηλιακού συστήματος, η ύπαρξη του οποίου είχαν επινοήσει,  πριν από δύο αιώνες, οι ερευνητές  για να εξηγήσουν ορισμένες αστρονομικές ανωμαλίες.


Μία έρευνα της NASA έδωσε τέλος στο μύθευμα αυτό καθώς και στο αστέρι ‘Νέμεσις’, τον υποθετικό δίδυμο  ήλιο, που πιστευόταν ότι βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η Νέμεσις θα μπορούσε να αλλάξει περιοδικά τις τροχιές των κομητών και των αστεροειδών.

«Πιθανώς, δεν υπάρχει κανένας μεγάλος πλανήτης  αερίων και κανένα αστέρι που να συνοδεύει τον Ήλιο στο μακρινό Ηλιακό Σύστημα», δήλωσε ο Kevin Luhman, αστρονόμος της Πενσυλβάνια, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης με το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Astrophysical Journal.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) από τον ουράνιο θόλο, δεν εντόπισαν κανένα ουράνιο σώμα μεγαλύτερο από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, έως και 3.887 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, μια περιοχή που θα ήταν δυνατόν να «κρυφθεί» ο ‘πλανήτης X’.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: