26.10.21

Κάιρο: Ο Καζαντζάκης στην Αίγυπτο- Όταν ο συγγραφέας του Ζορμπά επισκέφθηκε το Σινά


Σήμερα συμπληρώνονται 64 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, καθώς πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957, γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα «Youm7».


 Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στοχαστής που έζησε στα τέλη του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο  οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε νησί του Αργοσαρωνικού, όπου αφιερώθηκε στα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά του έργα.



Ο Καζαντζάκης είναι συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων που έχουν γίνει ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στον αραβικό κόσμο και τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του είναι το «Zorba the Greek», το οποίο μετατράπηκε σε ταινία με πρωταγωνιστή τον διεθνή ηθοποιό Άντονι Κουίν και δεκάδες άλλα λογοτεχνικά έργα που εμπλούτισαν την παγκόσμια λογοτεχνία.

Στο βιβλίο του «Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο και το Σινά», ο Νίκος Καζαντζάκης κατέγραψε το ταξίδι του στη χώρα των Αιγυπτίων λέγοντας: «Πριν από χρόνια και χρόνια, το Σινά, εκείνο το βουνό που πάτησε ο Θεός, λάμπει στη μνήμη μου σαν απρόσιτη κορυφή. ... εκείνο το μοναστήρι που χτίστηκε πάνω σε εκείνο το φλεγόμενο λιβάδι που δεν λησμονήθηκε ούτε χάθηκε, και ιδού ο στόχος που λαχταρούσα να πετύχω όλα αυτά τα χρόνια καθώς περπατούσα άσκοπα στις μεγάλες πόλεις.

Γράφει ο Έλληνας συγγραφέας:


«Μετά από ένα τριήμερο ταξίδι σε αυτή τη σκυθρωπή έρημο, ένιωσα ότι εδώ σχηματίζεται η ανθρώπινη συνείδηση ​​και εδώ η αρετή θριαμβεύει πάνω στην έρημο, και καθώς περιφέρομαι ανάμεσα στους φοίνικες του μοναστηριού, γίνομαι άνθρωπος της Ανατολής, γιατί είμαι στη μέση των βουνών και της κειμένων της Αγίας Γραφής», έτσι ένιωσε ο παγκόσμιος συγγραφέας όταν επισκέφτηκε το Σινά .

Όταν ο Καζαντζάκης τελείωσε τις περιπλανήσεις τους ανάμεσα στα βουνά και τα μοναστήρια και τις συναντήσεις με τους μοναχούς, θα πει: «Καθώς περιπλανιόμουν στην έρημο στην άκρη του Σινά, ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά,  η έξοδος από τη γη της σκλαβιάς άρχισε,  διασχίζουμε την έρημο», καταλήγει το αραβικό δημοσίευμα.

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: