7.11.21

Οι γυναίκες της Εποχής του Χαλκού είχαν πολιτική εξουσία


UNIVERSITAT AUTONOMA DE BARCELONA / ANTIQUITY PUBLICATIONS LTD

Αρχαιολόγοι που εργάζονται σε ένα αρχαίο συγκρότημα στη νοτιοανατολική Ισπανία αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είχαν πολιτική δύναμη στην κοινωνία της Εποχής του Χαλκού που εξουσίαζε την περιοχή πριν από 4.000 χρόνια, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις σημερινές απόψεις για τον πολιτισμό τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες της άρχουσας τάξης μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κοινωνίας του Άργκαρ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα για την κοινωνικο-αρχαιολογική οικολογία της Μεσογείου στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

 Η ομάδα ανέλυσε τα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο πριγκηπισσών στην τοποθεσία "La Almoloya", τώρα γνωστό ως "Murcia".

Το νεκροταφείο, γνωστό ως "Τάφος 38", περιέχει τα λείψανα δύο ατόμων, ενός άνδρα μεταξύ 35 και 40 ετών και μιας γυναίκας μεταξύ 25 και 30 ετών, καθώς και περίπου 30 πολύτιμα αντικείμενα, πολλά από αυτά από ασήμι.

Τα περισσότερα αντικείμενα ανήκαν σε γυναίκες, όπως κοσμήματα, βραχιόλια και περιδέραια, εκτός από ένα ασημένιο «διάδημα», ένα είδος κορώνας με τη μορφή κολάρου.

Τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2014, και οι ερευνητές έχουν πλέον διαπιστώσει ότι ο τάφος βρίσκεται κάτω από την κυρίαρχη αίθουσα ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι η κοινότητα του Άργκαρ ήταν οργανωμένη γύρω από αυτούς τους τύπους συγκροτημάτων, τα οποία είχαν πολιτική χρήση.

Η  Χριστίνα Ρέχγουιτ [Christina Rehwitt], καθηγήτρια της προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στο CNN ότι η ταφή κάτω από την αίθουσα της κυβέρνησης θα νομιμοποιούσε την κοινωνική θέση εκείνων στο νεκροταφείο.


UNIVERSITAT AUTONOMA DE BARCELONA / ANTIQUITY PUBLICATIONS LTD

Η Ρέχγουιτ εξήγησε ότι οι γυναίκες ήταν μέρος της πολιτικής ελίτ σε μια ιεραρχική κοινωνία.

«Ο ρόλος των γυναικών στο παρελθόν ήταν πολύ πιο σημαντικός από ό, τι τολμούσαμε να φανταστούμε», είπε η Ρέχγουιτ, εξηγώντας ότι οι γυναίκες στην κοινωνία του Άργκαρ είχαν την ικανότητα να αποκτήσουν από μόνες τους πολιτική εξουσία σε μια κοινωνία ακραίας βίας και εκμετάλλευσης.

«Αυτό λέει πολλά σχετικά με τη διαδικασία απομόνωσης που έχουν υποφέρει οι γυναίκες από τότε», πρόσθεσε η Ρέχγουιτ.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η ιστορία μας έχει καθοριστεί, αλλά η κοινότητα του Άργκαρ είχε υποφέρει από μια κοινωνική κατάρρευση, σε σημείο που αργότερα οι πολιτισμοί δεν είχαν καμία ανάμνηση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η κοινότητα του Άργκαρ κυβέρνησε την περιοχή από το 2200 έως το 1550 π.Χ., εξελίχθηκε σε πρώτη κυβερνητική οργάνωση στη δυτική Μεσόγειο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της ύπαρξής της.

Οι αρχαιολόγοι συνέκριναν το στέμμα στην περιοχή ‘La Almoloya’ με τέσσερις άλλα στέμματα που βρήκαν σε διαφορετικούς τάφους της κοινότητας Άργκαρ και διαπίστωσαν ότι όλα είναι πολύ παρόμοια και πολύτιμα.

 

UNIVERSITAT AUTONOMA DE BARCELONA / ANTIQUITY PUBLICATIONS LTD

Η μεγαλύτερη έκπληξη, είπε η Ρέχγουιτ, είναι ότι όλες οι κορώνες ταιριάζουν με ένα καθορισμένο μοτίβο, παρόλο που έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Πρόσθεσε ότι αυτό σήμαινε ότι τα σύμβολα της πολιτικής εξουσίας παρέμειναν ανέπαφα στα ευρεία όρια της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι οι ελίτ γυναίκες θάφτηκαν σε τόσο πολυτελή αντικείμενα κηδείας δείχνει τον σημαντικό ρόλο τους στην κοινότητα Άργκαρ.

«Στην Αργκαρική κοινωνία, γυναίκες από τις κυρίαρχες τάξεις θάφτηκαν με στέμματα, ενώ οι άνδρες θάφτηκαν με σπαθιά και στιλέτα. Τα ταφικά αντικείμενα που θάφτηκαν με αυτούς τους άντρες ήταν μικρότερης ποσότητας και ποιότητας», ανέφερε η αρχαιολόγος.

 «Δεδομένου ότι τα σπαθιά είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση πολιτικών αποφάσεων, οι άνδρες που κυριάρχησαν στην κοινότητα του Άργκαρ μπορεί να έχουν διαδραματίσει εκτελεστικό ρόλο, παρά την ιδεολογική νομιμότητα, και ίσως την κυβέρνηση, ήταν στα χέρια κάποιων γυναικών».

Και το ζευγάρι που βρέθηκε στον τάφο πέθανε σχεδόν ταυτόχρονα, στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. Έχουν μια κόρη, η οποία είναι θαμμένη κοντά.

Η Ρέχγουιτ πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή για να προσπαθήσει να διευρύνει τις γνώσεις μας σχετικά με την κοινότητα Άργκαρ.

 

 arabic.cnn.com

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: