4.9.11

Άνθρωποι πειραματόζωα στη Γουατεμάλα




Ειδική ερευνητική επιτροπή έφερε στο φως τις μυστικές έρευνες που έκαναν αμερικανοί επιστήμονες στην περίοδο 1946-48 στη Γουατεμάλα, αφού μόλυναν περίπου 5.500 άτομα με αφροδίσια νοσήματα.
Σκοπός της μελέτης αυτής, με τους ανθρώπους πειραματόζωα, ήταν να προσδιορίσουν  την επίδραση της πενικιλίνης στην καταπολέμηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.


Οι Αμερικανοί επιστήμονες μετέφεραν για το σκοπό αυτό σεξουαλικές ασθένειες και μόλυναν χιλιάδες κρατούμενους, ασθενείς σε ψυχιατρεία και πόρνες.
Στο πλαίσιο της έρευνας από το 1946 έως το 1948 μολύνθηκαν εσκεμμένα 5.500 άτομα με σύφιλη και βλεννόρροια για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της πενικιλίνης στην καταπολέμηση των ασθενειών αυτών.
Κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν γνώριζε ότι είχε γίνει πειραματόζωο των αμερικανών επιστημόνων.
Η εξεταστική επιτροπή, την σύσταση της οποίας είχε παραγγείλει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες των αμερικανών γιατρών ήταν σε πλήρη αντίθεση με τον ιατρικό και ηθικό κώδικα των ιατρών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δρ Amy Goodman εκτιμά ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους στην Γουατεμάλα αποτελούν  «ένα κεφάλαιο ντροπής στη ιατρική ιστορία».
Ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας, Ραφαέλ Εσπάντ, είπε στο BBC, ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει επισήμως συγνώμη από το λαό της Γουατεμάλας, αφού και εντόπιοι ιατροί είχαν συμμετάσχει στο αμερικανικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με  έγγραφα, τουλάχιστον 83 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι το 1953.
«Εκείνοι που συμμετείχαν στις δοκιμές απέτυχαν να αποδώσουν  τον ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ηθική, κατά την  διεξαγωγή της έρευνας», δήλωσε ο Goodman.
Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έρευνα στη Γουατεμάλα είχε καλά καλυφθεί από το δημόσιο μάτι. Μόλις πέρσι, στο Wellesley College,  ιστορικός,  βρήκε αρχεία που ανήκαν στον γιατρό John Cutler, που ήταν επικεφαλής του πειράματος της Γουατεμάλας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά το εύρημα αυτό του περασμένου έτους, διέταξε να σχηματιστεί επιτροπή  για τη διαλεύκανση των ιατρικών πειραμάτων.
Потпретседателот на Гватемала, Рафаел Еспада за Би Би Си изјавил дека владата од неговата земја формално ќе му се извини на народот во Гватемала, со оглед на тоа дека и локални доктори учествувале во американската програма.

Било какви информации за истражувањата во Гватемала со децении биле криени од очите на јавноста.

Δεν υπάρχουν σχόλια: