6.3.11

Το μυστηριώδες διαστημόπλοιο ‘X-37B’, πάλι σε τροχιά


Μάρτιος 6, 2011.

Το  πειραματικό τροχιακό όχημα, X-37B, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, ξεκίνησε χθες βράδυ μια μυστηριώδη αποστολή στο διάστημα, ένα γεγονός που οδηγεί και πάλι σε εικασίες ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα.


Το σύνθετο αυτό ρομποτικό δορυφορικό μηχάνημα εκτοξεύθηκε στο διάστημα με τον ισχυρό πύραυλο –μεταφορέα, ‘Atlas 5’, από  το Cape Canaveral της Φλόριντα, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στον αμερικανικό Τύπο.
Ο στρατός των ΗΠΑ κρατά σε πλήρη μυστικότητα το σκοπό του ‘μίνι διαστημικού λεωφορείου’ που έχει μήκος εννέα μέτρα με πτερύγια που φθάνουν σε μήκος τα 4,5 μέτρα.
Στο μεταξύ οι ρωσικές και οι κινεζικές αρχές, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις των ΗΠΑ, όταν πραγματοποίησαν την πρώτη εκτόξευση τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές, λόγω του μυστικού χαρακτήρα της αποστολής,  θεωρούν ότι το ‘X-37B’ θα μπορούσε να αποτελέσει το όπλο της ‘τροχιακής ναυαρχίδας’, το οποίο θα είχε την ικανότητα καθοδήγησης  βομβών ή να απενεργοποιήσει ξένους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.
«Την όλη υπόθεση καλύπτει ένα μυστήριο γιατί η Πολεμική Αεροπορία το παρήγαγε εντελώς αθόρυβα», δήλωσε ο Brian Bidin, ειδικός για την ασφάλεια διαστήματος για το ‘Detroit Free Press’.
Στρατιωτικοί, πάντως, της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ήταν αρκετά φειδωλοί, σχετικά με το πειραματικό αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι  δοκιμάζονται νέες τεχνολογίες, όπως ‘αισθητήρες’ για δορυφόρους και άλλες τεχνολογίες.
Το ‘X-37B’, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες και έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο διάστημα έως και 270 ημέρες.
Το πρώτο τροχιακό όχημα του τύπου αυτού, είχε εκτοξευθεί από το Cape Canaveral, τον Απρίλιο του 2010 και μετά από 224 ημέρες  προσγειώθηκε σε αεροδιάδρομο της Καλιφόρνιας.
Το ‘X-37B’κατασκευάστηκε, τμηματικά, από την Boeing στην Καλιφόρνια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: